TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Finances

Augment de la previsió de dèficit a 30 milions d'euros

Jover estima que el negatiu dels comptes públics anirà a la baixa i se situï en 23 milions l'any vinent

El ministre de Finances, Eric JoverFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministrePortaveu, Eric Jover, ha informat en la roda de premsa posterior al consell de ministres que s'ha fet una revisió del pressupot que preveu que el dèficit s'enfili fins als 30,3 milions d'euros a finals d'any, deixant l'endeutament per sobre del 40%. Jover ha justificat aquest augment per la inversió pública dirigida al paquet demesures per a millorar el poder adquisitiu de la ciutadania. En aquest sentit, el dèficit pujaria concretament 4 milions d'euros més respecte al pressupost vigent que situava el negatiu de l'exercici en 26,5 milions. Jover ha descrit l'augment com a "moderat", ja que assegura que es continua mantenint dins la Llei de sostenibilitat de finances públiques "gràcies a uns ingressos superiors als previstos en el pressupost". El ministre ha recordat que aquesta llei marca que el dèficit de cada exercici no pot ser superior a l'1% del PIB. I ha indicat que preveu que el negatiu vagi a la baixa i que el 2023 se situï als 23 milions, "tenint en compte que sempre es liquida millor dels que es pressuposta".

Eric Jover ha declarat que el Govern té una "voluntat política de reforçar la inversió pública" i preveu pels propers exercicis una recuperació completa i "per sobre" dels pressupostos prepandèmics, "recuperant nivells per sobre dels 43 milions d'euros d'inversiódirectades del Govern".

El projecte de llei de revisió del pressupost s'entrarà a tràmit per via d'urgència i hauria d'estar aprovat a la tardor. La modificació fixa que l'endeutament a finals del 2022 es mantingui en un 42,4%, el que representaria 1.286 milions d'euros de deute. "La nostra voluntat és d'anar-lo reduint progressivament fins a 40,6 milions el 2023, assolir el 39% el 2024 i posicionar-se a 37,8% el 2025".

Tanmateix, les despeses corrents "en part pels projectes extraordinaris presentats i els elements de context" s'han incrementat fins als 436 milions d'euros. "Un increment moltsignificatiuque ve degut als elements d'inflació. Quan vam fer el projecte de pressupost inicial del 2022 preveiem unainflacióde l'1,4% i finalment lainflacióque tenim pel 2021 és del 3,3%, un diferencial que haprovocatun increment de moltes de les despeses" en salaris de treballadors i en contractes indexats a l'IPC.

D'altra banda, Jover s'ha mostrat optimista amb els ingressos i ha anunciat que preveuen que es posicionin en "nivells superiorsal 2019". Així, la partida d'impostos indirectes passaria d'una aproximació de 305 milions d'euros a una de 318 milions. En roda de premsa el ministre també ha apuntat que l'executiu ha hagut de fer correccions a la baixa en, per exemple, els ingressos patrimonials de l'Estat. Aquests, a causa dels nombres negatius que va registrar FEDA al tancament del 2021, han disminuït dels 26,8 previstosinicialmentals 25,2 milions.

Reforma de la Universitat d'Andorra

Dins les diverses modificacions pressupostàries que ha anunciat Jover avui, hi ha la inversió de 6 milions d'euros per a l'ampliació de la Universitat d'Andorra. "Es tracta d'una demanda històrica i les instal·lacions s'estaven quedant insuficients", ha apuntat el ministre, que assegura que darrerament s'ha ampliat el nombre d'estudiants que hi han decidit cursar els seus estudis. La partida està prevista pel 2022 i plurianuals fins que es tanqui l'operació.

tracking