Reportatge

Dues vegades refugiat

Ucraïnesos desplaçats comparteixen les seves experiències fugint de la guerra, deixant-ho gairebé tot enrere i començant una nova vida a Andorra.

Mubafak explica la seva història durant l'acte.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En Mubafak va deixar Síria, on ell va néixer, l’any 2011 quan va esclatar la guerra al seu país. Va arribar a Ucraïna, on es va casar i ha tingut dos fills i on va viure fins que va esclatar la guerra amb Rússia. Ho va explicar en l’acte que afers socials va organitzar en motiu del dia Internacional del Refugiat. Va afirmar que “quan vaig fugir de la meva terra vaig construir la meva casa i una família a Ucraïna i ara hem hagut de marxar”. “No hi ha gaires diferències entre les dues guerres que he viscut. Les dues tenen motius econòmics darrere”, va assegurar. Va recordar que quan va esclatar la guerra al seu país, Rússia va ajudar Síria a lluitar contra els terroristes que en aquell moment terroritzaven la població. “Un cop van tenir el control, es van comportar igual que ells”, es va lamentar.

Una de les històries més dures d’entre totes les persones és la fugida des de Butxa de l’Oleka Shevchenko. Va viure fins a dues setmanes sota l’ocupació russa fins que va decidir que marxaria. Va veure com disparaven a la gent al carrer si sortia de casa i una bomba va caure a tocar de casa seva, per això va marxar. Sabia que no podia anar pel carrer principal perquè estava ple de soldats russos. Va agafar el seu passaport i va trobar una gent que volia escapar com ella i van marxar junts. “La carretera estava plena de vehicles abandonats, alguns amb cadàvers dins. Tots duien banderes blanques, però els van matar igual”, va assegurar, explicant el seu viatge des de Butxa. Ella té amics a Andorra que la van acollir i li van dir que podria arribar al país amb un dels combois de la Creu Roja. Quan va arribar aquí va poder descansar i tornava a ser una persona. “M’ha costat més d’un mes tornar a dormir profundament després de tot el que vaig passar durant l’ocupació i la fugida.

Abans de l’acte, la secretària d’Estat d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Teresa Milà, va declarar que els primers 30 refugiats ucraïnesos dels 70 que acollirà un hotel del Tarter arribaran abans del 30 de juny. Aquestes persones estan allotjades en apartaments turístics que han de quedar buits abans de l’1 de juliol. Les altres 40 persones entraran en dues fases al llarg de les properes setmanes. Milà va comentar que hi ha 37 persones refugiades incorporades al mercat laboral andorrà. També va confirmar que aquest any arribaran dues famílies més de refugiats sirians.

Mubafak explica la seva història durant l'acte.

Acte per commemorar el Dia Mundial dels Refugiats.

Mubafak explica la seva història durant l'acte.

tracking