El Govern lamenta que Andorra sigui notícia per la causa de Rajoy

Jover defensa que la posició de l’executiu és la de deixar treballar la justícia

L'expresident espanyol Mariano Rajoy.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’executiu va lamentar que Andorra sigui notícia per causes judicials que s’estan treballant a la seu de la Justícia. Així ho va afirmar el ministre portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al consell de ministres d’ahir, demanat per la decisió de la batlle Stephanie Garcia d’activar la investigació contra l’expresident espanyol Mariano Rajoy i els exministres Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro, arran d’una querella per suposades pressions a BPA per obtenir informació de polítics catalans durant el procés.

“Evidentment no ens agrada que Andorra surti als mitjans internacionals associat amb afers judicials, pensem que Andorra hauria de sortir per tots aquells actius i elements positius que tenim, però de vegades és necessari que la justícia emprengui mesures”, va comentar Jover. En aquesta línia, va assenyalar que “nosaltres ho mirem com a purs espectadors i el que hem de fer és que la justícia tingui tots els elements necessaris perquè pugui desenvolupar la seva feina. Aquesta és la funció de l’executiu, fer que la justícia treballi i no entrar a fer valoracions de si hi havia indicis o no”. En aquest sentit, Jover va comentar que han de ser les instàncies judicials les que facin tot allò que “creguin oportú per tirar endavant les querelles o judicis”.

El Govern descarta personar-se com a acusació particular a la querella contra l’expresident del govern d’Espanya i els que van ser ministres. Jover, a preguntes dels periodistes, va insistir que hi ha una separació de poders i que cal “deixar treballar” els estaments judicials, que disposen d’instruments com les comissions rogatòries i una xarxa de convenis internacional per assegurar la cooperació entre estats en casos com aquest. En aquest sentit, i considerant que les entitats que al seu moment van promoure la querella –Institut de Drets Humans d’Andorra i Drets– denuncien un atac a la sobirania andorrana, Jover va sostenir que no cal la intervenció del Govern.

El ministre portaveu va assegurat que al Govern no li “agrada gens” que s’associï Andorra amb procediments judicials en notícies internacionals encara que de vegades sigui necessari. En aquest punt, i amb relació a informacions que vinculen el Principat a presumptes delictes de blanqueig de capitals, va assegurat que el que es vol és “que es faci justícia abans de res”. Va desitjar que si Andorra ha de sortir als mitjans de comunicació internacionals sigui en positiu i associada a “tots els actius”, com els atractius turístics o les oportunitats d’inversió que representa.

ACORDS

-Reforma a la gossera

El consell de ministres va posar en marxa un concurs per escollir un projecte de reforma de la gossera oficial. Els interessats s’hi podran presentar fins al 14 de juliol.

-Manteniment de carreteres

El Govern va adjudicar a l’empresa Pavand els treballs de manteniment i pavimentació de les carreteres per valor de quatre milions.

-Barreres antiallaus

S’instal·laran nou barreres per prevenir que es produeixin allaus a la sortida de Soldeu a la CG-2 abans de l’hivern.

-Refugis no guardats

Govern va licitar els treballs de millora i manteniment dels refugis no guardats de Cabana de Siscaró, Montmalús, l’Angonella i Rialb.

tracking