Visita oficial

Portugal reobrirà el consolat a Andorra

El secretari d’Estat portuguès indica que es farà “al més ràpid possible”

Rebelo, ahir, al Centre de Congressos de la capital.SFGA /CARLES ESTEVE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Portugal obrirà un consolat general al Principat. Així ho van anunciar el president de la República Portuguesa, Marcelo Rebelo de Sousa, i el secretari d’Estat de les Comunitats Portugueses, Paulo Cafôfo. La notícia va arrancar els aplaudiemnts dels portuguesos residents al Principat que ahir van aconstar-se a saludar les autoritats lusitanes durant la seva visita al Principat. La nova infraestructura els permetrà fer tràmits i gestions que, ara, no podien fer al país.

Rebelo de Sousa va destacar que la comunitat portuguesa que viu a Andorra no para de créixer, un fet que “no es pot ignorar”. Per això, el govern ha decidit “augmentar la seva resposta”. En aquest sentit, va recordar que “tenim un consolat honorari i ara passarem a tenir serveis i estructures amb un consolat general”. La idea és, segons va apuntar, “enriquir”, i opina que aquesta institució permetrà a Portugal tenir “més pes polític i administratiu i més capacitat d’intervenció”. El consulat general es crearà “al més ràpid possible”, tal com va detallar Cafôfo al Diari. En concret, el secretari d’Estat va indicar que, actualment, “estem estudiant les condicions per fer possible un espai i funcionaris que puguin treballar i servir la comunitat”. Aquesta notícia va ser rebuda amb entusiasme per la comunitat portuguesa, que fa deu anys va veure desaparèxier l’ambaixada i el consulat de Portugal a Andorra.

Ruta permanent amb Portugal

Durant la visita oficial de Rebelo de Sousa al Principat, la tercera que ha fet, el president de la República de Portugal va afirmar que treballa en una possible connexió aèria amb l’aeroport d’Andorra-la Seu. Ara bé, el mandatari va manifstar la necessitat de “crear condicions perquè la ruta pugui funcionar permanentment”. En aquest sentit, va expressar la seva alegria per haver pogut venir en avió. “Avui he tingut la sort d’arribar en avió per primera vegada després d’haver vingut moltes vegades en cotxe” i va afegir, amb humor, que s’havia pogut estalviar els revolts per arribar al Principat.

Durant la trobada, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, i Rebelo de Sousa van refermar les “excel·lents” relacions entre Andorra i Portugal, que es remunten a l’any 1994. En el seu parlament, Ubach va destacar la contribució de la comunitat portuguesa “en el creixement econòmic” d’Andorra, “però sobretot en el creixement social i cultural”, “és un actor imprescindible per construir el país que avui coneixem”. De fet, la ministra d’Afers Exteriors va destacar que actualment hi ha 340 empreses gestionades per ciutadans d’origen portuguès que donen feina a 2.000 pesones. Tambe va recordar que la lusitana és la tercera comunitat més important al país, amb més de 9.000 residents. Ubach va cloure celebrant que “els andorrans ens sentim germans de la comunitat portuguesa, amb qui compartim moltes similituds, però per sobre de tot compartim l’estima per Andorra. Una terra que ens ha donat tant i que hem construït plegats”.

Suport a l’acord d’associació

Per la seva banda, Rebelo de Sousa va manifestar que “a Andorra ens sentim com a casa”. De fet, va assegurar que donarà suport a l’acord d’Associació d’Andorra amb la Unió Europea. “Andorra guanya estant més vinculada a la Unió Europea i la Unió Europea hi guanya integrant Andorra”, va assenyalar.

SELFIE AMB REBELO DE SOUSA

La comunitat portuguesa resident al Principat va viure un dia de festivitat ahir. Ni la pluja ni el canvi d’horaris de la visita del president de la República de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, van frenar els centenars de portuguesos que es van acostar a celebrar el Dia de Portugal, de Camões i de les Comunitats Portugueses amb el president lusità. La plaça del Poble es va conevertir, durant una estona, en un indret d’allò més portuguès amb dolços típics com el pastís de nata o vi del país. Tot això, amb la música de la tuna de la universitat de Bragança i les actuacions dels balls folklòrics. Un dia de festivitat, però amb el protocol estricte que Rebelo de Sousa no va dubtar a alterar. Passar per sota les cintes o desviar-se de la ruta establerta, el mandatari va complaure els que volien donar-li la mà o explicar-li alguna anècdota. El que més va fer, de ben segur, va ser fotografiar-se amb els residents portuguesos. Selfie rere selfie, Rebelo de Sousa va retratar-se amb tots els que formaven una llarga cua que va ocupar part de la plaça del Poble. Qui no es va fotografiar amb el president va ser, sens dubte, perquè no va voler. La visita de Rebelo de Sousa va ser exprés: va volar fins a l’aeroport d’Andorra per passar unes cinc hores al país i va marxar en cotxe a causa del temps. Això sí, va assegurar que tornarà ben aviat.

Rebelo de Sousa va fer la seva tercera visita oficial al Principat.

tracking