mercat de lloguer

Les queixes sobre l'habitatge al Raonador estan augmentant

Vila aposta per la creació d’un índex de preu de referència de pisos del mercat de lloguer

Marc Vila i Marta Pujol durant el debat.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Raonador del Ciutadà, Marc Vila, va anunciar ahir a la tarda en el marc del segon cicle de debats 30 anys de Constitució: mirant cap al futur organitzat pel Partit Socialdemòcrata a la Massana que aquest any s’està detectant un augment important de demandes relacionades amb l’habitatge de lloguer per part de la població, un fet que no succeïa des de l’any 2019. De fet, Vila va destacar que durant els episodis en què la problemàtica ha estat més greu, la institució ha arribat a rebre una de cada tres demandes relacionades amb aquest assumpte. Una situació que ara s’ha incrementat. “En aquests moments estem rebent més de la meitat de queixes relacionades amb denúncies o rescissions de contracte”, va assegurar. En aquest sentit, va dir que tot i que la moratòria que permet prorrogar el contracte, molts llogaters sovint reben cartes en què el propietari els exigeix abandonar el pis, i com que no saben què fer o desconeixen l’existència d’aquesta llei acaben acudint al Raonador. “Les moratòries es respecten si es fan respectar”, va confirmar Vila. “Tot i això, molta gent no s’assessora i per por acaba marxant”, va dir. Davant d’aquest fet, Vila va voler recordar que el Govern es proposa dur a terme una campanya d’informació relacionada amb l’existència d’aquesta llei amb l’objectiu de tranquil·litzar la població. “A final d’any la moratòria es renovarà, però jo crec que no n’hi haurà prou amb un any amb la inflació que hi ha actualment”, va apuntar Vila.

El Raonador va posar sobre la taula una vegada més el fet que l’accés a l’habitatge és un problema greu al Principat. Amb relació a aquest tema, va assegurar que “s’hauria de prendre més consciència i s’haurien de posar més mitjans, més recursos i més ambició al respecte”. “Els propietaris han de ser conscients que el fet d’augmentar sense límits els lloguers només ens porta al fracàs com a comunitat”, va exposar. En aquest sentit, va proposar la creació d’una bateria de mesures “perquè unes sumades a les altres tinguin una repercussió real”. Una proposta compartida per la vocal de l’executiva del PS Marta Pujol, qui també va participar al debat. “Una de les mesures més necessàries actualment és la fixació d’un índex de preu de referència com s’ha fet a altres països”, va proposar. “També la creació d’un registre d’habitatge per saber quins pisos hi ha al mercat de lloguer i quins estan buits”, va apuntar, tot destacant-ne d’altres com crear mesures per incentivar els propietaris que tenen un habitatge perquè el posin en lloguer o la creació d’un sindicat de llogaters. Quant a les mesures proposades per la Taula nacional de l’Habitatge, Vila es va posicionar en contra d’augmentar l’IPC i d’apujar els lloguers més baixos, i va assegurar que la proposta, de fet, ha tingut poc recorregut ja que el mateix Govern s’hi ha posicionat en contra.

ELS PROPIETARIS DEMANEN A GOVERN MENYS INTERVENCIONISME

El president de l’Associació de Propietaris de Béns i Immobles (APBI), Toni Bea, demana a l’executiu menys intervencionisme en el mercat de l’habitatge. “Entenem que la posició del Govern no és fàcil, però el que cal és incentivar el mercat i les mesures com l’impost als pisos buits no ajuden”, assegura Bea. En aquest sentit, el president de l’associació lamenta que l’executiu hagi apostat per seguir intervenint el mercat de lloguer i recorda que “els immobles afectats pel model 720, encara que s’hagi tombat, no es declararan perquè els propietaris saben que l’endemà tindrien una inspecció a Espanya”. A més, Bea assegura que “tenim el màxim respecte per les decisions de Govern però la realitat és la que és i no hi ha pisos perquè el propietari està en vies d’extinció perquè tot està en contra del lloguer”. Així, Bea apunta que la “inseguretat jurídica” no ajuda que els propietaris actuals apostin pel lloguer i es decantin per la venda. “Com més intervingut estigui el mercat serà pitjor per a tothom, no és una qüestió de forçar a posar pisos al mercat de lloguer sinó aplicar mesures per incentivar que es vulgui posar els pisos al lloguer”, assevera Bea. De fet, el president de l’associació creu que cal agilitzar tots els tràmits necessaris per realitzar un lloguer, així com els tràmits per als desnonaments. “No es pot trigar vint mesos de mitjana”, sentencia Bea. D’altra banda, el representant dels propietaris celebra la tasca realitzada fins al moment per l’Institut de l’Habitatge i assevera que “cal esperar al procés que s’està fent per identificar els problemes reals del mercat i les propostes que es faran”.

tracking