la divisió a liberals

El sector de Pallarés denuncia joc brut

Gallardo accepta la proposta de Cabanes i seguirà de president fins a les eleccions

Els ministres liberals, Jordi Gallrdo i Judith Pallarés.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sintonia dins de la família liberal no és tan bona com es vol aparentar. Jordi Gallardo s’ha allu­nyat molt dels seus companys de viatge, amb els quals va iniciar fa una dècada l’aventura de ressuscitar el vell i històric PLA. Fonts properes a la formació arriben a assegurar que el ministre d’Economia no es parla amb gairebé la majoria dels càrrecs electes del partit, els quals van fer obertament una campanya a favor de Judith Pallarés, conscients que l’elecció de Josep Maria Cabanes representava un canvi de rumb i tornar al passat.

Fins a aquesta setmana molts polítics d’aquest sector perdedor es preguntaven si Gallardo abandonaria la presidència abans que acabi la legislatura. Ja tenen la resposta, i segueixen insistint que no entenen aquest canvi brusc de qui han donat suport com a líder. Possiblement el darrer capítol d’aquest serial ha d’arribar, perquè la convivència dels dos bàndols és molt complicada amb les ferides que han deixat unes primàries amb gairebé un empat –un sol vot va donar la victòria a Cabanes–. I és que el sector afí a la ministra d’Afers Socials i Igualtat no es creu aquest quasi empat i parla sense embussos de “maniobres fosques”. Darrere de tot hi ha la gran discussió sobre el vot delegat, que va centrar gran part de la divisió a les reunions de l’executiva. I és que la fórmula es basa en la confiança de qui delega el seu vot, convençut que l’altre militant posarà a l’urna la papereta correcta. És un acte de fe, però sense que es tingui la certesa total que ha estat així.

Les sospites van per aquesta línia. L’ala més progressista està convençuda que amb majors restriccions en la delegació del vot el resultat de les primàries hauria estat diferent. Però el resultat és inapel·lable malgrat que fa més gran el distanciament entre els dos bàndols. El partit liberal, a més, no ha revelat el nombre de vots delegats que hi va haver finalment.

El gir cap a la dreta i la idea d’un nou idil·li amb terceravia no agrada gens a la meitat del partit. És vista com una involució, un pas enrere, mentre que el sector Cabanes manté el missatge d’unitat i que al partit hi caben totes les sensibilitats.

GALLARDO SEGUEIX

En una breu reunió de l’executiva liberal es va anunciar ahir que Jordi Gallardo ha acceptat la proposta de Cabanes perquè segueixi exercint com a president del partit com a mínim fins que se celebrin les eleccions, que es preveuen entre el desembre d’aquest any i el març de l’any vinent. Gallardo va promoure la candidatura de Cabanes després d’anunciar que no es presentaria a les primàries i que Pallarés presentés candidatura. Tot plegat va acabar provocant una ruptura entre els actuals dirigents liberals.

L’objectiu del futur candidat liberal a cap de Govern és mantenir Gallardo i que la fissura del partit sigui el menys greu possible. A parer seu, la continuïtat de Gallardo és “molt necessària” en uns moments “de gran importància estratègica per a Liberals on s’hauran de materialitzar diversos projectes de país encapçalats per Jordi Gallardo en els darrers anys, i també les negociacions per a les pròximes eleccions generals”, segons va informar la formació en un comunicat. El consens que genera dins de la formació l’actual president és un fet indispensable per al candidat “de cara a garantir la unió de la formació i poder assolir l’escenari més adient de cara als futurs comicis”. Per la seva part, Gallardo va indicar que “per coherència i elegància havia de posar el càrrec a disposició del candidat, però el diàleg amb Cabanes ha estat sincer i fàcil”.

La reunió també va servir per acordar que el congrés que haurà de validar la proposta de càrrecs per l’executiva de Gallardo i Cabanes se celebri el 22 de juny vinent.

FETS

-Estupor

Les bases i els càrrecs de Liberals van quedar molts estranyats quan Gallardo va anunciar no només que renunciava a presentar-se a les primàries, sinó que deixava la política.

-Versions

Les versions d’aquesta decisió sobtada són contradictòries i les explicacions de Gallardo no les han aclarit.

-Rival per a Pallarés

La candidatura de Cabanes es va anunciar hores abans de les eleccions i va començar una cursa contrarellotge per trobar suports.

-Aliat de luxe

Gallardo, encara president, es va posicionar a favor de l’exministre d’Interior amb el PLA, marcant distància amb els seus altres companys.

tracking