modificacions al codi de família

Reconeixement de la paternitat automàtic a les parelles de fet

L’home no caldrà que es personi al registre per identificar-se com a pare encara que no estigui casat

Una dona passeja el seu fill.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nou codi de família incorporarà modificacions en la filiació per tal de modernitzar la llei i que tingui en compte diferents casuístiques de les famílies actuals. Així, amb el nou text legisltiu, el pare ja no s’haurà de personar al registre civil per reconèixer el seu fill si el nadó és fruit de la relació amb la seva parella de fet. Fins ara, aquest pas era necessari si no hi havia un matrimoni. Amb la nova norma, es presumeix que el pare de la criatura és l’home convivent, de manera que es limita la necessitat de personar-se als pares que no tinguin cap relació amb la mare o que la tinguin però sense una unió estable.

La voluntat dels grups parlamentaris, que estan treballant la llei amb l’objectiu que es pugui votar abans de l’estiu, és introduir també altres casuístiques que fins ara no es tenien en compte. Una d’elles és el cas de les parelles entre dues dones que tinguin un fill conjunt. En el cas que una de les dues dones de la parella es quedi embarassada gràcies a les tècniques de reproducció assistida i amb el consentiment de l’altra, no caldrà que la co-mare reconegui el fill perquè també es donarà per fet que és fruit de la seva relació. En el cas que l’embaràs provingui d’una relació amb un home, sí que caldrà que la co-mare identifiqui el nadó com a seu.

La llei també preveu el reconeixement dels fills en cas que s’hagin concebut a través de gestació subrogada sempre que s’hagi fet en un país on aquesta pràctica sigui legal. En aquest cas és necessari presentar al registre un títol estranger que acrediti la relació de filiació del nadó amb els progenitors constituïda al país estranger mitjançant la gestació subrogada.

L’aprovació de la llei de família, actualment encara en tràmit parlamentari, comportarà altres modificacions importants per al dia a dia de la ciutadania, entre les quals destaca el fet que ja no serà necessari que una parella al·legui les causes per demanar el divorci, sinó que es podrà fer directament i de forma unilateral. La principal novetat en aquest sentit és que ja no s’haurà de seguir un primer procediment de separació per posteriorment divorciar-se, sinó que es podrà obtenir de forma directa si es considera oportú. El text també canvia la fins ara unió de parelles homosexuals per casament evitant així utilitzar matrimoni per a les parelles d’un mateix sexe, un aspecte que no comparteixen els socialdemòcrates. Malgrat això, el text defineix el casament com una forma de matrimoni. A més, la norma inclourà el concepte de família reconstruïda, una realitat que fins ara no es contemplava en la llei, amb la voluntat de regular la relació amb els fills de relacions anteriors, entre altres qüestions.

També aporta novetats pel que fa als drets de les persones transsexuals. La llei fixarà que caldrà ser major d’edat per fer un canvi de sexe al registre civil i es podrà dur a terme sense necessitat de passar per una operació. Per fer la modificació serà necessari un certificat de la Batllia que acrediti que la persona porta un mínim de dos anys fent el trànsit. Els menors d’edat no podran canviar-se el nom si no tenen permís dels pares i en cas de discrepància entre els progenitors, decidirà la justícia.

MODIFICACIONS

1. Reconeixement de la paternitat sense matrimoni

La paternitat es reconeixerà automàticament al convivent sense necessitat de personar-se al registre encara que no hi hagi matrimoni.

2.Maternitat per a parelles lesbianes

La maternitat també serà automàtica per a les parelles lesbianes que s’hagin quedat embarassades a través de tècniques de reproducció assistida.

3.Acreditació en cas de gestació subrogada

En cas que el fill s’hagi concebut per gestació subrogada en un país on aquesta pràctica sigui legal, cal acreditar la paternitat amb el títol estranger.

4.La llei podria aprovar-se abans de l’estiu

Els grups parlamentaris ultimen els treballs del codi de família amb la voluntat que pugui ser votada i aprovada al Consell General abans de l’estiu.

tracking