El consell preveu aprovar la llei el 9 de juny

Els turistes estaran exempts de la taxa a partir del vuitè dia

L’import s’haurà de pagar a partir del juliol i hi hauran de fer front els majors de 16 anys

Turistes al centre d'Andorra la Vella.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La taxa turística s’aplicarà a partir de l’1 de juliol i els visitants que pernoctin més d’una setmana no hauran d’abonar l’import a partir del vuitè dia. Així s’ha acordat en el treball en comissió dels grups parlamentaris al Projecte de llei reguladora de l’impost sobre les estades en allotjaments turístics, que es preveu que s’aprovi el 9 de juny. El canvi de deixar exempt de pagar la taxa als turistes que es quedin al país a partir del vuitè dia d’estada era una demanda del sector, que argumentava que no s’ha de perjudicar els turistes que passin més temps al país. En aquest sentit, finalment la majoria ha decidit acceptar l’esmena recollida per l’oposició, especialment perquè la dades mostren que són molts pocs els turistes que pernocten en allotjaments turístics més d’una setmana.

Entre les modificacions proposades i acceptades destaca també el fet que els menors de 16 anys no pagaran la taxa –inicialment eren els menors de 12. A part, s’afegeixen dos supòsits més per als quals es podran destinar els diners recaptats per aquest concepte. En concret, es preveu que el fons serveixi per fer accions per a la desestacionalització del turisme, així com per a la promoció d’activitats formatives dirigides a les persones dels sectors relacionats directament amb el turisme i que es desenvoluparan de forma reglamentària. A més, la majoria vol afegir un punt que permetrà que “per raons imperatives degudament justificades” el Govern pugui destinar els diners recaptats a altres finalitats d’interès general. Aquest punt permetria utilitzar els ingressos de la taxa, per exemple, en cas d’una nova pandèmia.

El text legal no incorporarà, però, altres demandes del sector recollides pels consellers generals de l’oposició com ara l’enderrariment de l’entrada en vigor de la taxa al desembre. A més, el PS proposava que hi hagués una reducció del 50% de l’import entre l’1 de juliol i el 30 de novembre, una possibilitat que s’ha rebutjat. Els socialdemòcrates volien també crear taules de treball amb el sector, un aspecte que s’ha descartat per la majoria en entendre que els implicats ja tenen representació al consell d’administració d’Andorra Turisme i, per tant, ja poden participar de les decisions. Per la seva banda, Terceravia demanava incloure preus mínims als allotjaments turístics segons la seva categoria. La majoria, però, no vol intervenir en els preus marcats per cada allotjament. També s’ha descartat incloure la tipologia de bed and breakfast.

Cal recordar que la taxa serà d’entre 1 i 3 euros per persona i nit d’estada i el preu màxim únicament l’abonaran els hostes de qualsevol dels vuit hotels catalogats amb cinc estrelles al Principat. A partir d’aquí 2 euros els abonaran els visitants que pernoctin en hotels de 4 estrelles o en un habitatge d’ús turístic, mentre que en hotels de 2 i 3 estrelles s’abonaria 1,5 euros per nit i persona. La resta d’allotjaments s’englobaria en la banda mínima d’1 euro.

Text legal

1 Sense taxa a partir del vuitè dia d’estada

Els turistes que passin més d’una setmana al país no hauran de pagar la taxa a partir del vuitè dia. Era una demanda del sector que finalment s’ha recollit al text legal.

2 Els menors de 16 anys n’estan exempts

Els visitants que siguin menors de 16 anys estan exempts de pagar la taxa. El text inicial proposat per Govern preveia que l’import el pagués tothom a partir dels 12 anys.

3 A partir de l’1 de juliol i sense reducció

La taxa s’aplicarà finalment a partir de l’1 de juliol i no del desembre com demanava el sector. Tampoc hi haurà un període amb la taxa reduïda com plantejava el PS.

4 Sense preus mínims segons la categoria

Tampoc s’ha acceptat l’esmena que proposava el grup de Terceravia per tal de marcar uns preus mínims per les estades als allotjaments turístics segons la seva categoria.

5 Aprovació de la llei el 9 de juny al consell

Tancat el text de la llei, els consellers preveuen que la norma s’aprovi en el consell previst per al 9 de juny per tal que la taxa ja estigui vigent a partir de l’1 de juliol.

tracking