rEPORTATGE

Música tot i la guerra

El guitarrista ordinenc Rafael Serrallet viatja a Lviv per participar al Festival internacional de música Virtuosos.

Rafael Serrallet.arturo martínez

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els músics ens hem de posicionar a favor de la pau i de les injustícies.” Així de clar es va manifestar dimarts passat Rafael Serrallet en ser qüestionat sobre l’imminent viatge a Ucraïna. I és que, en aquest cas, està convençut que el compromís com a artista ha de passar per sobre del temor que li pugui provocar desplaçar-se fins a un lloc de conflicte, concretament a Lviv.

El cas és que el reconegut guitarrista valencià establert a Ordino va decidir acceptar una proposta per viatjar a la capital ucraïnesa i participar en un concert benèfic de la Filharmònica de Lviv, que es durà a terme aquest vespre. “Jo ja havia tocat amb la Filharmònica Nacional i manteníem converses per treballar en projectes de cara a un futur proper”, va relatar Serrallet. “Fa un temps em vaig tornar a posar en contacte amb ells i va sorgir la proposta”, va celebrar amb relació a aquest concert amb el lema Les muses ucraïneses no guarden silenci. “En aquests moments Lviv és l’única ciutat ucraïnesa que està mantenint una temporada musical”, va informar. “És una resistència cultural. Una manera de demostrar que la societat ucraïnesa està viva”, va assegurar el músic, a més de comentar que serà el 41è any que la ciutat programa aquest cicle. “Enguany tampoc volien deixar de fer-ho”, va apuntar.

El concert, que de fet estarà obert al públic i es retransmetrà en streaming, comptarà amb la soprano Sofia Soloviy, el tenor francès Paul Gaugler, i la cellista Oksana Lytvynenko. Serrallet, per part seva, oferirà un repertori integrat per música per a guitarra sola d’autors espanyols. “He compost una peça especialment per a l’ocasió. Es tracta d’una cançó de bressol que he titulat Lullaby for the Ukranian children”, va dir el guitarrista, que també tocarà obres de les compositores Claudia Montero i Josefina Robledo acompanyat d’un quartet molt prestigiós d’Ucraïna, el Phoenix String Quartet.

En aquest cas, el concert serà gratuït però els organitzadors de l’esdeveniment han convidat la població a fer donacions que es destinaran al manteniment dels mateixos músics de la filharmònica. “La guerra no pot aturar la música”, va insistir Serrallet. “Han hagut de cancel·lar molts actes i els concerts s’estan programant amb poca antelació per motius obvis però s’està aconseguint tirar-ho endavant”, va comentar, tot afegint que el fet de participar-hi li sembla la millor manera de solidaritzar-se amb aquests músics que estan patint una situació tan complicada.

tracking