andorra es queda sense campionat del món d'esquí alpí

L'experiència d'Andorra 2027 ajudarà a la candidatura del 2029

La FIS atorga a Crans-Montana l’organització del Mundial del 2027 i Andorra es queda amb la mel als llavis

Crans-Montana ha estat el destí triat per acollir la competició
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els responsables de la candidatura d'Andorra 2027 han fet un balanç positiu d'aquesta primera experiència tot i no haver estat escollits com a seu del Mundial d'esquí alpí, i han manifestat que era "un pas necessari" de cara a assolir l'èxital 2029. En aquest sentit, el director general d'Andorra 2027, David Hidalgo, ha manifestat que "venim d'una derrota, però és on s'aprèn", i ha agregat que "crec que era necessari cremar etapes i teníem rivals importants". Sobre la feina feta, Hidalgo ha assenyalat que "el feedbacka nivell tècnicés excel·lent, però al 99% és política i l'1% restant tenir un projecte excel·lent, i crec que nosaltres el tenim", i ha agregat que "el treball tècnic és una base sòlida per continuar treballant i segur que haurem d'afinar una mica, així itot la solvència, la serietat, tenir un producte competitiu i una candidatura diferent ho tenim, i hi continuarem insistint perquè creiem que la renovació és necessària". Finalment, Hidalgo ha explicat que es preveu queNaarvikrepeteixi com a candidat,Garmisch-Partenkirchens'ho està rumiant, i ValGardena(Itàlia), té previst presentar candidatura. La votació es farà al congrésde la FISdel maig del 2024.

Per la seva banda, elcònsolmajor de Canillo, Francesc Camp, ha declarat que "comencem un nou camí, ahir estàvem decebuts i avui il·lusionats per aconseguir el 2029 el que no hem aconseguit enguany", i ha destacat que "l'experiència que hem acumulat no és en va, i ens servirà per fer més forta la proposta i poder tenir el Campionat del Món".

Tant Camp com Hidalgo van destacar també que la presència dePatrickToussaintal Consellde la FISpugui ajudar de cara a l'elecció de la propera seu, descrit com a Camp com a "una gran victòria dins de la mala notícia que hem tingut", i per Hidalgo com "un pas endavant importantíssim".

La primera pedra

Andorra haurà d’esperar per organitzar el Campionat del Món d’esquí alpí. La decepció inicial quan Johan Eliasch, president del FIS, va descobrir el nom de Crans-Montana com a seu per al Mundial del 2027, va donar pas, gairebé de manera instantània, a l’esperança per tornar a intentar-ho i a l’orgull per haver fet una feina magistral. I és que la candidatura andorrana, que abraça els sectors de Soldeu i el Tarter de Grandvalira, ja posa, des d’ahir mateix a Milà, fil a l’agulla per aconseguir el premi gros el 2029.

A l’ocàs del 53è congrés anual de la FIS es va adjudicar l’organització del Campionat del Món del 2027 a Crans-Montana, premiant així, de nou, els Alps i atorgant a l’estació suïssa l’opció d’acollir per segona vegada –ja ho va fer el 1987– aquesta gran fita internacional. De fet, a la votació, Crans-Montana es va imposar amb solvència i dels 18 vots possibles en va recollir 11, sent la guanyadora per majoria absoluta. Narvik (Noruega) i Andorra en van rebre tres i l’alemanya Garmisch-Partenkirchen només un. El director de la candidatura del país, David Hidalgo, va explicar que “Andorra insistirà fins aconseguir-ho. Ara s’obre un pròxim objectiu, la candidatura al Campionat del Món del 2029”. A més, va afegir que “l’equip i el país posaran tot el seu esforç, capacitat, il·lusió i professionalitat perquè el Campionat del Món es pugui celebrar a Andorra”. El recentment reescollit president de la Federació Andorrana d’Esquí (FAE), Pepi Pintat, va lloar la gran feina feta en la conceptualització del dossier i la promoció de la candidatura del Mundial. Un projecte, va remarcar, “molt sòlid”. En la mateixa línia, Hidalgo va assegurar sentir-se orgullós i va afirmar que el projecte presentat és “solvent i innovador des del punt de vista d’aportar conceptes que fins ara no s’han vist en cap esdeveniment de la FIS”. Per part seva, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va apuntar que la candidatura d’Andorra havia estat “molt ben valorada i ha tingut un feedback molt positiu per als membres de la FIS”. “Ara tenim temps per millorar la candidatura i ser candidats en una altra ocasió”, va afegir la ministra. L’esquiador Joan Verdú va assegurar que “les pistes d’Andorra no tenen res a envejar a les de la resta de candidatures”, i va considerar que “el fet que sigui la primera vegada que ens presentem ens ha jugat en contra”. Tot i això, Verdú va comentar que continuaran treballant per tornar a presentar-s’hi de nou el 2029. “Estic convençut que tard o d’hora ho aconseguirem”, va sentenciar.

Poc després de la resolució, les xarxes socials de la FAE i la candidatura ja lluïen el logo d’Andorra 2029 i van piular: “Tornarem, ho tenim clar. Ho tornarem a intentar i a lluitar. Tornarem a encendre les estrelles.” Malgrat el mal regust d’haver-se quedat a les portes, la il·lusió per al 2029 ja monopolitza els pensaments.

Balanç de la candidatura

Esquiadors i autoritats van seguir en directe la decisió de la FIS, que van rebre amb decepció però també esperançats per la candidatura de cara al 2029.

Les cares de decepció de l'esquiador Joan Verdú i d'altres persones presents a l'Illa no es van poder dissimular.

tracking