CONSELL DE MINISTRES

Els casos positius de covid lleus no hauran de confinar-se

Govern elimina les baixes automàtiques, que només s’atorgaran en casos incapacitants

Eric Jover durant la roda de premsa del consell de ministres.SFGA / J. A. Viladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La covid ja és pràcticament una grip. “Podem anar gripalitzant la covid”, va assegurar ahir el ministre portaveu, Eric Jover, quan va anunciar que els positius asimptomàtics o amb simptomatologia lleu ja no hauran de confinar-se. Això suposa que d’ara endavant persones positives podran fer vida normal, amb l’excepció d’haver de fer ús de la mascareta (ja sigui FFP2 o quirúrgica).

“Hem de seguir aplicant el criteri del sentit comú com s’ha fet durant tota la pandèmia; per als casos positius es demana reduir al màxim la interacció social, de la mateixa manera que si tinguéssim una altra malaltia que no ens obliga a quedar-nos a casa o anar a urgències”, va remarcar Jover. Per aquest motiu, el Govern recomana el teletreball en els casos que sigui possible i recorda que “el més prudent si una persona té simptomatologia moderada és quedar-se a casa”, va afirmar el ministre. A més, l’executiu també va aprovar que els residents dels centres sociosanitaris només hagin de portar mascareta quan rebin visites de l’exterior.

Baixes incapacitants

Aquesta nova modificació implica que l’executiu elimina les baixes automàtiques per als casos positius i només es donaran en aquells casos que els efectes del virus siguin “incapacitants”. “Fins ara les baixes estaven associades als processos d’aïllament, ara dependran de la simptomatologia i serà el metge qui determinarà, amb el procés habitual, qui requereix una baixa”, va explicar Jover. Tanmateix, en el cas dels professionals de la salut el ministre va detallar que “segurament mantindrem alguna limitació més restrictiva d’obligació de romandre algun dia a casa”. Segons va manifestar Jover, aquestes mesures es poden aplicar perquè “les dades mostren una estabilització dels casos i perquè veiem que no hi ha una influència sobre la infraestructura sanitària”.

Salut va notificar ahir 322 positius des de dimecres passat que representen una xifra inferior a la que s’havia registrat les setmanes anteriors. El nombre de casos actius queda en 560, després d’haver-se donat 424 altes, 102 menys que fa una setmana, i a l’hospital es mantenen els dos ingressats a planta.

L'AUGMENT DE SOU, DES DE L'1 DE JUNY

Eric Jover va confirmar que l’executiu aprovarà el paquet de mesures per millorar el poder adquisitiu el 7 de juny. Una data que permet als grups de l’oposició intentar presentar alguna proposta per matisar les mesures, ja que l’executiu té previst presentar el projecte mitjançant extrema urgència, fet que permetria votar el text en 48 hores. A més, va detallar que la pujada de l’IPC als sous inferiors al salari mitjà serà retroactiva a data 1 de juny, i que la mesura del bus gratuït entrarà en vigor l’1 de juliol. D’altra banda, va valorar positivament “el diàleg social”.

EL B2, OBLIGATORI PER A PROFESSIONS TITULADES

El consell de ministres va aprovar la modificació de la Llei d’exercici de professions titulades i de col·legis i associacions professionals per tal d’establir com a requisit d’accés a l’exercici l’acreditació del nivell B2 de català. Tanmateix, el secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, va destacar que serà la “regulació sectorial qui pugui determinar augmentar el nivell per a alguns casos”. A més, els autoritzats a exercir amb titulació especial tindran dos anys per acreditar el nivell.

tracking