resultats d'un estudi al pirineu

Els peixos dels llacs i rius d'Andorra tenen microplàstics als intestins

Un home fent tasques de neteja en un riu.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els peixos de llacs i rius d’Andorra tenen microplàstics als intestins –en alguns casos s’han trobat fins a 50 fragments–, segons conclou el projecte Plastic0pyR format per centres d’investigació i entitats de França, Andorra i Catalunya. Els animals afectats es troben en zona pirenaica. En aquesta línia, els investigadors apunten que hi ha una clara relació entre el grau d’urbanització i activitat turística propera als rius de muntanya estudiats i la quantitat i tipus de residus plàstics trobats.

Així mateix, afirmen que s’han observat diferències significatives en el creixement i la biodiversitat de microorganismes de substrats naturals com, per exemple, la fusta o la fullaraca, i els plàstics i bioplàstics que s’acumulen als rius de muntanya. Fent que es modifiquin les interaccions entre aquests microorganismes segons si creixen sobre substrats plàstics o bioplàstics.

El projecte Plastic0pyR ha constatat que, malgrat la conscienciació mediambiental, els plàstics d’un sol ús es continuen fent servir en activitats esportives i lúdiques de muntanya, sobretot ampolles d’aigua, bosses de plàstic i caixes de cartró de menjar ràpid. Per això, els investigadors proposen un model alternatiu d’estació d’esquí que apostaria per la reducció de les ampolles de plàstic mitjançant la venda o el lloguer d’ampolles d’acer inoxidable, la instal·lació de màquines de venda, fonts d’aigua filtrada arreu de la instal·lació i punts de recàrrega.

tracking