x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
audiència nacional espanyola

Imputat el fundador d'un model d'inversió amb tentacles a Andorra

Membres de la cúpula de la piràmide i també alguns afectats per la presumpta estafa resideixen al Principat
L'Audiència Nacional espanyola, a Madrid.

L'Audiència Nacional espanyola, a Madrid.

L'Audiència Nacional espanyola, a Madrid.

Actualitzada 21/05/2022 a les 11:29
El jutge de l’Audiència Nacional espanyola Joaquín Gadea ha imputat David Ruiz de León, el fundador de la plataforma d’inversió en criptomonedes Kuailian, una companyia acusada d’haver perpetrat suposadament una estafa piramidal que hauria afectat 65.000 persones i provocat un perjudici econòmic de 500 milions d’euros.

Encara que el sistema d’inversió en criptomonedes estava radicat a Estònia i operava des d’Espanya, alguns dels que formen part de la cúpula de la piràmide resideixen al Principat. Altres es desplacen a Andorra els caps de setmana a fer les reunions. Sota cap tapadora, ho comenten obertament, i l’objectiu són joves d’entre 17 i 35 anys. Es calcula que aproximadament una dotzena de persones tenen el Principat com a territori on operar i captar inversors per a aquesta presumpta estafa.

Fonts jurídiques han confirmat a Europa Press que el magistrat de reforç del jutjat central d’instrucció número 6 va acordar ahir prendre declaració al mateix Ruiz de León el 27 de maig a partir de les 10.00 hores.

Aquesta decisió del magistrat arriba després d’escoltar ahir mateix quatre responsables de Kuailian que van ser detinguts dimecres i que, segons apunten les mateixes fonts, van quedar en llibertat. Es tracta, en concret, de Javier H., Carlos R. G., Daniel J. M. i Esteban A. A.

I tot això, malgrat que la Fiscalia va demanar presó provisional eludible amb fiança de 20.000 euros per als quatre detinguts. Finalment es va acordar la llibertat de tots amb la prohibició de sortida del territori nacional, retirada de passaport i compareixença en seu judicial cada 15 dies.

A la interlocutòria de l’abril del 2021 que va iniciar la investigació judicial, Gadea va explicar que els quatre querellats van idear Kuailian, un sistema d’inversió en criptomonedes radicat a Estònia però que operava des d’Espanya. És una causa que, de moment, es troba sota secret.

Els querellats el publicitaven per xarxes socials oferint un producte anomenat kuais amb un contracte de mil dies de durada. Els interessats invertien en kuais amb la criptomoneda ethereum, encara que per això prèviament havien de tenir un moneder amb aquest tipus de divisa alternativa.

CAPTACIÓ MASSIVA
Els clients també podien captar nous afiliats rebent el 10% de la inversió dels nous captats a un primer nivell. Es generava així “una xarxa exponencial de captació massiva que ha portat un nombre indeterminat de persones a la plataforma”.


“La captació de nous inversors alimentaria la base de la piràmide, fet que permetria la restitució i l’abonament de beneficis als inversors inicials, sense que l’operativa respongui a un negoci real”, va indicar l’instructor. Els querellants van denunciar l’incompliment de les condicions pactades i que se’ls estava negant el reemborsament dels rendiments. “S’informa que han sol·licitat la devolució de l’import de la moneda virtual invertida, sense resposta”, va afegir la interlocutòria.

Tot i que a la resolució judicial es deia que el nombre d’afectats per Kuailian “està per determinar”, les fonts consultades per Europa Press estimen que aproximadament 65.000 persones podrien haver caigut a la presumpta estafa i que el frau pot rondar els 500 milions d’euros.
 
FRAUS AMB LES CRIPTOMONEDES EN AUGE TOT I ELS AVISOS DE LA POLICIA
Les víctimes d’aquest suposat esquema piramidal es van querellar a l’Audiència Nacional espanyola per fets que podrien ser constitutius de delictes d’estafa, blanqueig de capitals, falsedat i contra la hisenda pública.
No és la primera vegada que aquest sistema fraudulent per captar inversors actua a Andorra. El darrer cas més conegut va ser la detenció el juliol de l’any passat d’una resident francesa, Catherine Techer, acusada d’un delicte patrimonial d’estafa per ser la responsable d’una suposada estafa piramidal en el marc de l’operació anomenada Top. La dona, de 51 anys, tenia una societat a Andorra que venia a través de To the Top una mena de moneda virtual i les víctimes de l’estafa van ser centenars de clients francesos i belgues que resideixen tant al Principat com a l’estranger. La policia va explicar que es calculava que el frau podria ascendir a més de tres milions d’euros. L’operativa consistia en la venda de la moneda virtual que els clients podien reconvertir en viatges o podien buscar altres persones per revendre les monedes.
  • #20 La ignorancia és molt agosarada
    (22/05/22 06:44)

    Pel cas To the top si heu de parlar des de la més absoluta ignorancia millor que ho deixeu estar. A veure quan aclariu si és la piràmide de Keops o de Gizeh o un miratge en mig del desert.

    Respondre
  • #19 jolin
    (21/05/22 19:19)

    guanyar, guanyar, guanyar... El món es mou només pels diners. Poc importa la fam i la gent.

    Respondre
  • #18 pardelet
    (21/05/22 18:22)

    No entenc com hi ha gent que es deixa embaucar tan facilment

    Respondre
  • #17 Jolin
    (21/05/22 18:11)

    A la resta de mortals ens demanen explicacions quan fem un ingrés de 3.000 euros

    Respondre
  • #16 Joseph
    (21/05/22 18:10)

    A Andorra tot s'hi val. Ara les empreses podran obrir directament. Després es revisarpa si compleixen amb la llei. Inaudit

    Respondre
  • #15 Bit carai
    (21/05/22 17:32)

    I amb quom banc operava? El banc no em sabia res? Visc la inversió estrangera, el nyap que deixarà el gallardo serà immens. I ara a obrir societats en 15 dies, sense caç control

    Respondre
  • #14 Luis
    (21/05/22 17:00)

    Ahora que inviertan en Bitcoin.jajaja

    Respondre
  • #13 Cecs
    (21/05/22 14:30)

    Ara es moment de comprar criptos,
    Aisss!!per 100€ donc classes

    Respondre
  • #12 Perjohan
    (21/05/22 13:54)

    Populatxo estupid…

    No em puc creure que critiqueu la que potser sigui la millor aportació del George Gallardo durant el mandat. 

    Que voleu? Que per crear una empresa es tardin sis mesos?
    O potser voleu prohibir la codicia, les estafes piramidals o l'estultícia humana?

    Ningú dona duros a quatre pessetes. ¿No ho sabien, els afectats per la estafa?
    El bit-cony es un gran bluf. I si no, al temps.  

    Respondre
  • #11 Estela
    (21/05/22 12:07)

    Realitat va dir..
    Exacte !!!
    Andorra a prender pel sac.
    Gràcies al gobernants que tenim que només miren el seu propi interés. Andorra acabará fotent un pet que ho patirem tots. VERGONYA DE GOVERN I COMÚ QUE TENIM!!!

    Respondre
Veure’n més
20
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts