sistema de pensions

La CEA carrega l'augment de la cotització als treballadors

La patronal accepta l’increment de quatre punts de les cotitzacions però vol que tres els assumeixin els treballadors i un les empreses

Gerard Cadena, president de la CEA, en una de les reunions amb els sindicats.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reforma de les pensions va tornar a evidenciar ahir que les visions de la patronal i dels sindicats estan molt allunyades. Les propostes fetes públiques ahir pels dos actors socials per intentar garantir la sostenibilitat del sistema de pensions van estar marcades pels increments de les cotitzacions, l’edat de jubilació, així com el nou sistema impositiu proposat pels sindicats.

La Confederació Empresarial d’Andorra (CEA) va acceptar l’increment de quatre punts de les cotitzacions proposat per la CASS, però va defensar que siguin els treballadors els que assumeixin bona part de l’increment. “La majoria de països d’Europa tenen un millor equilibri de les cotitzacions entre empresa i treballador, amb una proporció de 50-50”, va assegurar el president de la CEA, Gerard Cadena. Per aquest motiu, la patronal demana que tres punts d’aquest increment els assumeixin els assalariats i un la patronal. “Venim d’una situació de pandèmia amb tot el que ha suposat i, per tant, apujar de cop quatre punts les cotitzacions podria col·lapsar els comptes d’explotació de les empreses”, va remarcar Cadena.

MÉS ANYS A TREBALLAR

Pel que fa a l’edat de la jubilació, la CEA va demanar que s’ampliï més enllà dels 67 anys a mesura que l’esperança de vida augmenti. És a dir, que de forma progressiva els treballadors vagin augmentant el nombre d’anys treballats, tenint en compte que les persones viuran més. Una proposta que el mateix president de la CEA va assegurar que “calia analitzar cas per cas”, ja que “en alguns sectors no és viable”. D’altra banda, el paquet d’esmenes també va incloure un topall per a la cotització màxima, i les pensions màximes, a 2,5 vegades el LECS. Pel que fa a les carències per percebre la pensió de jubilació o per recuperar allò aportat al sistema, la patronal va defensar ampliar-les, sense detallar, però, la proposta. Pel que fa a la contractació de plans de pensions obligatoris per als treballadors menors de 45 anys, la patronal considera que les aportacions dels treballadors, de les empreses i de l’Estat han de ser iguals, i situa la xifra en un 1,5%.

Aquesta és una de les mesures que els sindicats no comparteixen perquè entenen que és inviable tenir un pla de pensions vinculat a l’empresa si no existeixen comitès d’empresa. De fet, el model que van presentar els representants dels treballadors difereix també en el fons, perquè consideren que cal plantejar la reforma de les pensions de la mà d’una reforma del sistema impositiu. Així, els sindicats no tan sols proposen un increment de 8 punts percentuals de les cotitzacions, sinó també que els punts de la branca sanitària passin a la branca de jubilació de forma permanent, per tal que els punts de cotització de les jubilacions estiguin sobre els 30. Això suposaria que els 120 milions d’euros que té de cost la sanitat al país s’haurien de recaptar amb un nou sistema impositiu que, segons la proposta dels representants del treballadors, seria “progressiu i afectaria només les rendes a partir dels 40.000 euros, arribant a pagar entre un 20% i un 22% les rendes més altes”, va manifestar Gabriel Ubach, secretari general de l’USdA. “Ens hem de fixar en els països veïns i veure com ho fan; la sanitat en d’altres països es finança amb impostos i entenem que aquí ha de ser així”, va assenyalar ahir Carla Guinot, secretària d’organització del Sindicat d’Ensenyament Públic. D’altra banda, els sindicats també van proposar equiparar les pensions al salari mínim, ja que “si el salari mínim és el que es necessita per viure al país no pot ser que hi hagi pensions de 650 euros”, va remarcar Ubach.

En qualsevol cas, sigui quina sigui la reforma final, els representants dels treballadors defensen sotmetre a referèndum la reforma perquè “no entenem que per entrar a la Unió Europea s’hagi de votar, però per a les pensions sigui el Govern qui decideixi”, va afirmar Ubach.

LES MESURES DE LA PATRONAL

1. Increment de les cotitzacions dels empleats

La patronal considera que els treballadors han de cotitzar el mateix. Per això demanen que dels 4 punts a incrementar 3 els assumeixin els empleats.

2. Jubilació segons l’esperança de vida

Volen que l’edat de jubilació vagi augmentant de forma progressiva a mesura que l’esperança de vida del país es vagi incrementant.

3. Traspàs puntual dels punts generals

De forma temporal, i sense que impliqui un augment d’impostos, es proposa traspassar alguns punts de la branca general a la de jubilació.

LES MESURES DELS SINDICATS

1. increment de vuit punts de les cotitzacions

Un augment general de vuit punts de les cotitzacions, una mesura que els sindicats no van detallar com s’hauria de repartir entre treballadors i empreses.

2. els punts de la branca sanitària a la de jubilació

Traspassar tots els punts de la branca de sanitat a la de les jubilacions, per tal que les pensions tinguin uns 30 punts de cotització.

3. Finançament de la sanitat amb nous impostos

Per tal de finançar la sanitat, els sindicats proposen un nou sistema impositiu que, progressivament, pugui arribar a retencions d’entre el 20% i el 22%.

tracking