el procés de primàries

L'A pacta les normes per garantir una votació 'neta'

Les dues faccions consensuen una fórmula que només atorgarà el dret a votar en el congrés del dia 29 a 34 nous militants

La candidata a les primàries, Judith Pallarés, a l'exterior de la seu de Liberals, ahir.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Per la durada de l’executiva nacional dels liberals semblava deduir-se que ahir va ser una nit difícil, carregada de retrets, desavinences i una reunió que havia evidenciat que el distanciament entre les dues parts és cada cop més gran. Van ser més de quatre hores que van servir, segons fonts dels partit, per pactar punts que havien creat malestar per la interpretació que es feia dels estatuts i els rols dels militants que s’acaben d’incorporar.

Finalment la reunió va transcórrer en un ambient de cordialitat, i es van aconseguir uns acords després d’una llarg debat. Al matí, el president de Liberals va aprofitar per trobar-se amb els consellers generals per exposar-los –com se li reclamava insistentment– què ha passat els darrers dies que ha conduït la formació a un clima de crispació que pot provocar un cisma d’imprevisibles conseqüències.

La reunió de l’executiva nacional al vespre va servir per delimitar les regularitzacions dels afiliats, que només es podran remuntar fins a l’any 2019. D’aquesta manera, l’executiva va acordar que el punt de partida per a la regularització seran les 132 persones que apareixen a la llista depurada i verificada l’any 2019. Només es podran regularitzar, és a dir, posar-se al corrent de pagament, aquelles persones que apareguin en aquesta llista i no estiguin al corrent de pagament de les quotes de 2020 i 2021, que segons les últimes dades són 34.

A aquestes persones se’ls donarà l’opció de regularitzar la seva situació i, per tant, posar-se al corrent de pagament per tenir dret a vot al congrés de diumenge 29 de maig. A la resta de militants que hagin estat anteriorment al partit que vulguin normalitzar la seva situació i no estiguin en aquesta llista se’ls aplicaran el sis mesos de carència per poder votar al congrés de Liberals, com es fa amb els nous militants.

Per últim, l’executiva també va decidir que el vot delegat que preveuen els estatuts haurà de ser per causa justificada. En els pròxims dies, es comunicarà als afiliats quins són els supòsits que suposen una causa justificada per delegar el vot i com s’ha de tramitar.

Aquest era un dels punts més delicats, ja que durant el cap de setmana passat hi va haver una discussió molt elevada de to sobre la regularització dels militants que s’havien donat de baixa i que ara, a les portes de les primàries, han decidit tornar al partit presidit per Gallardo.

El sector més procliu a la ministra d’Afers Socials i Igualtat considerava que aquesta era una maniobra dels partidaris de Josep Maria Cabanes –que no podrà exercir el seu dret a vot– per aconseguir la militància que no combregava amb el nou partit que havien erigit Gallardo, Pallarés i Ferran Costa.

L’acord d’ahir denota que les dues parts han hagut de cedir en aquest apartat. Certament el partit s’ha trobat amb poca claredat pel que fa a la llista de militants i els que estaven al dia pel que fa als pagaments. L’acord tancat ahir suma 34 nous afiliats que podran votar el dia 29.

La resta queda sotmesa al que estableixen els estatuts del partit i durant sis mesos no tindran els mateixos drets que la resta de membres de la formació. Com les noves incorporacions.

EL MINISTRE D'ECONOMIA DEIXA CLAR QUE EL SEU VOT SERÀ PER A CABANES

Gallardo es va reunir al matí amb els seus consellers generals per exposar-los el seu punt de vista sobre la crisi a Liberals. Davant la insistència d’alguns membres assistents a la trobada que van mostrar-se obertament sorpresos per l’actitud del president de L’A, aquest va insistir que se sent traït per la decisió de Pallarés de presentar-se a les primàries i que per això va decidir finalment no fer-ho ell. Gallardo no va amagar la seva simpatia per Josep Maria Cabanes, a qui va definir com una persona molt preparada i i es va mostrar convençut que és la millor proposta per al partit de cara a les eleccions generals. Tant és així que va deixar clar que el seu vot a les primàries serà per a Cabanes, una posició que alguns càrrecs electes no acaben de digerir, ja que s’havia fet una aposta clara per un partit liberal que deixava enrere el passat i l’herència del PLA per convertir-se en una formació amb un aire més progressista capaç d’enlluernar votants més de centre i fins i tot d’esgarrapar simpatitzants del PS. La reunió va ser molt genèrica a l’espera de l’executiva d’ahir a la tarda.

tracking