simulacre de sisme de magnitud 5,8

Preparant-se per a un fort terratrèmol

Uns quaranta bombers i 25 efectius de Protecció Civil, ARI i el SUM van posar en pràctica els protocols d’emergència davant d’un sisme de 5,8

Preparant-se per a un fort terratrèmol

Preparant-se per a un fort terratrèmolFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei de bombers juntament amb equips de Protecció Civil, Andorra Recerca + Innovació (ARI) i el SUM van portar a terme ahir un simulacre de rescat per una emergència vinculada a un terratrèmol que hauria estat de magnitud 5,8. Marc Rogé, cap de guàrdia de bombers i del grup de rescat en enderrocs, va explicar que des del 2008 la unitat actua amb els serveis d’emergència francesos en simulacres similars una vegada l’any. “Aquest cop hem volgut fer-ne un aquí coordinats amb la resta de serveis de Protecció Civil”, va comentar. És el primer simulacre d’aquest tipus que es fa al país, però ja fa 14 anys que bombers té experiències similars a França.

Hi van participar 40 bombers més 25 persones de Protecció Civil, ARI i el SUM. Cristian Pons, director de Protecció Civil, va posar èmfasi en el fet que el simulacre és un entrenament més, com els que es fan en prevenció d’allaus, per exemple. Respecte als fenòmens sísmics que s’han produït els darrers mesos, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va comentar que no han influït directament en el fet que es faci aquest simulacre. “Ja estava previst dins un pla que es porta a terme en l’àmbit europeu. Hem considerat que calia fer-ho, també perquè tenim en tràmit una llei de Protecció Civil que preveu plans d’actuació com aquests igual que els que s’han fet de tempestes i ventades”, va assegurar. També va afegir que han cregut convenient avançar-se a aquests problemes treballant en aquests protocols.

UN SIMULACRE REALISTA

Es va intentar que el simulacre fos el més real possible. Va començar amb un avís des d’ARI amb un moviment sísmic de 5,8. A partir d’aquell moment el cap de guàrdia va començar a rebre trucades. Quan ja hi havia avisos de diversos sectors, van sobrevolar els punts dels quals en tenien més. Un cop feta la inspecció es van dirigir els efectius a la zona més afectada, en què havia col·lapsat un edifici i tenien testimonis que asseguraven que hi havia víctimes. Es va enviar la unitat d’enderrocs, la canina i la de rescat de muntanya i un cop es va solucionar la part més crítica els efectius es van anar repartint entre les altres tres àrees afectades.

Segons va explicar Jordi Farré, director del cos de bombers, l’objectiu és que “si es donés el cas no cometem els errors que hem de cometre avui. És la manera que tenim de veure què s’ha planificat bé i què no”. Sobre el paper dels voluntaris en aquestes situacions el director de Protecció Civil, Cristian Pons, va comentar que “són vitals, especialment en la segona línia”. En aquest sentit, va valorar el paper en el simulacre de la Creu Roja en qüestions logístiques, la Unió Hotelera per les tasques de reallotjament i la Unió de Radioaficionats per l’ajuda a establir connexions analògiques i garantir les comunicacions.

S'HA COMENÇAT A PREPARAR LA CAMPANYA DE PREVENCIÓ D'INCENDIS PER A L'ESTIU

Cristian Pons, director de Protecció Civil, va explicar que ja s’està treballant en les campanyes de prevenció d’incendis. “Nosaltres anem fent el seguiment proper a aquesta qüestió de la mà dels bombers”, va comentar. També va anunciar que estan preparant consells per a la població i campanyes de sensibilització i que en l’àmbit administratiu “estem intentant endreçar tots aquests procediments per poder donar una resposta adequada i endreçada quan arribi el moment”. Arran de l’onada de calor que està arribant al país, va declarar que “si veiem que l’episodi d’altes temperatures pel qual estem passant s’allarga passarem els consells pertinents a la població”. També va assenyalar que més enllà dels incendis els preocupen els fenòmens meteorològics extrems. “El ministre parlava del pla d’actuacions en cas que hi hagi fenòmens meteorològics violents. Hem d’estar preparats enfront d’aquests episodis”, va asseverar. Protecció Civil es reunirà aviat amb els tècnics de Medi Ambient dels comuns per planificar les accions de prevenció durant l’estiu. La campanya de comunicació començarà abans de Sant Joan.

Membres del cos de bombers treballant en les tasques de rescat durant el simulacre.

Membres del cos de bombers treballant en les tasques de rescat durant el simulacre.

tracking