col·lectius

Les associacions demanen aplicar més àgilment el pla de salut mental

L’entitat en defensa dels joves en risc reclama la cobertura de la psicologia

Entrada del servei de salut mental del SAAS.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació de Familiars per a la Salut Mental (AFMA) i l’Associació per la Defensa dels Joves en Risc (ADJRA) comparteixen la visió a llarg termini del Pla integral de salut mental (PISMA) però consideren que hi ha certes qüestions que s’han de tractar amb urgència. Sandra Cano, presidenta de l’ADJRA, assegurava que hi ha massa casos d’infants que es tracten fora del país, cosa que genera molts problemes a les famílies: “Volem denunciar públicament que per a moltes famílies la despesa de tenir els fills fora és altíssima”, va assegurar. El PISMA és un pla elaborat per fer el salt del model hospitalari actual a un de comunitari. L’objectiu és donar un pes més important a la promoció de la salut i una atenció més personal als pacients.

Cano va assenyalar que el PISMA és un pla molt ambiciós, però que “d’ençà que es va crear i fins al dia d’avui encara no hem vist resultats”. “Necessitem certes mesures immediates com que es convalidi la psicologia i que entri a la cartera de serveis”, va apuntar la presidenta d’ADJRA. Rosa Lluís, presidenta de l’AFMA, va apuntar cap a una qüestió pressupostària. “Fa falta més pressupost, hauria de ser el més important del Govern”, va assegurar. “Nosaltres no avancem, el que més m’enfada és que se’ns n’està anant de les mans. La canalla cada cop té problemes més greus”, es va lamentar.

ELS PROFESSIONALS I LES FAMILIES DEMANEN MÉS PREVENCIÓ D'ADDICCIONS

Un dels objectius del PISMA és reactivar i reforçar la prevenció d’addicions. Carlos Mur va comentar que per fer prevenció caldria, primer de tot, parlar amb tota la tranquil·litat del que suposa una addicció. “S’ha d’oferir una bona informació”, assegurava, i apuntava que “durant els 80 es van fer campanyes molt fortes en prevenció del consum de drogues com l’heroïna, però actualment a les drogues més ‘toves’ potser no se’ls té tant de respecte”. La prevenció és un tema que preocupa especialment a ADJRA. Sandra Cano va criticar que el pla nacional contra la drogodependència va estar 15 anys parat, i afirmava que a l’associació els arriben joves que són addictes des dels 13 anys. “Cada cop són més joves”, es lamentava. En aquest sentit, des d’AFMA, Rosa Lluís va assegurar que fa falta una escola per a pares que els ensenyi a gestionar situacions vinculades a les addiccions dels fills i aprendre a prevenir-les. En aquest sentit, ADJRA reivindica la construcció d’un espai de rehabilitació d’addiccions al país. Actualment, l’addicció al cànnabis és una de les que més problemes genera als ciutadans. Segons Carlos Mur, una part importat dels brots psicòtics tractats estan vinculats a l’abús del cànnabis. “Molts adolescents no tenen aquesta informació”, es lamentava.

tracking