es reprèn la vista després de suspendre's al gener

El Tribunal de Corts descarta tornar a ajornar el judici del 'cas BPA'

Els advocats d’ofici van demanar esperar la resposta del recurs al Constitucional

El judici es reprèn després dels ajornaments.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El judici de la causa primera de Banca Privada d’Andorra (BPA) es va reprendre ahir tot i que els dos nous advocats d’ofici van demanar al president del Tribunal de Corts posposar la vista oral. Els lletrats, que s’han incorporat recentment a la causa, van sol·licitar suspendre la represa del judici en espera que el Tribunal Constitucional es pronunciï sobre el recurs d’empara que van presentar, perquè creuen que es vulnera el dret a la defensa en disposar únicament de tres mesos per estudiar els 300.000 folis que té la causa.

Les dues defenses van exposar al president de la sala que “fins al febrer no teníem constància que intervindríem al ple”, i que han tingut 86 dies naturals per preparar la defensa, un temps que consideren insuficient per estudiar una causa tan complexa. En aquest sentit, van sostenir que ara mateix “podem fer una defensa bàsica” i que, per aquest motiu, i “sense ànim dilatori”, demanen més temps per preparar el cas.

Tanmateix, el president de la sala va argumentar que el Tribunal Constitucional disposa de tota la informació i que, si hagués volgut aturar la causa, ja ho hauria fet. Per tant, va decidir “tirar endavant” el judici, justificant que “no correspon a aquest tribunal decidir sobre la suspensió, sinó que correspon al Tribunal Constitucional”. Ara bé, va apuntar que en cas que el Constitucional admetés el recurs d’empara amb efectes suspensius “ja tornaríem enrere”. Així, la vista oral es va reprendre ahir a dos quarts de deu del matí amb un dilatat interrogatori a l’excap de blanqueig de BPA, Isabel Sarmiento.

Diversos ajornaments

La vista per la causa primera de BPA, l’anomenat cas Gao Ping, ha patit diversos ajornaments des que es va iniciar el gener del 2018. La darrera suspensió es va produir a mitjan gener, quan l’advocat Josep Anton Silvestre va renunciar a portar la defensa de sis dels acusats. Silvestre va al·legar no trobar-se amb força per seguir amb la representació lletrada, adduint qüestions de consciència per deixar el cas.

tracking