contractes públics

Inlingua s'endú un terç de les adjudicacions públiques

El Govern i les parapúbliques van adjudicar a l’empresa de Ferran Costa diversos treballs per un valor de 515.000 euros del 2015 al 2021

El conseller liberal, Ferran Costa, al Consell General.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern i les parapúbliques van adjudicar diversos treballs a l’empresa d’idiomes Inlingua, del conseller liberal Ferran Costa, per un valor de 515.135 euros des del 2015 fins al 2021. La quantitat representa un 34,6% del total de les adjudicacions públiques fetes en els darrers set anys, que ascendeix a més d’1,4 milions. Així s’extreu de la resposta escrita que el Govern ha donat a petició dels mateixos grups parlamentaris de la majoria, després de la polèmica sorgida quan la consellera Carine Montaner va denunciar que l’executiu s’havia negat a respondre la seva pregunta. L’argument inicial del Govern va ser que ja havia demanat la mateixa informació a través d’una demanda d’informació. Per frenar el rebombori, Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos van entrar una pregunta escrita que ahir es va fer pública.

En concret, 501.663 euros provenen d’adjudicacions de les parapúbliques i 13.471 euros són de part de l’executiu. En aquest darrer cas, gairebé tots els contractes amb Inlingua s’han fet des del ministeri de Presidència, Economia i Empresa, en concret, 12.960 euros. La majoria de contractes van ser per assessorament i traduccions durant el 2021, quan l’empresa de Ferran Costa va percebre 10.001 euros dels 10.936 euros que va gastar el ministeri que encapçala Jordi Gallardo l’any passat en aquests tipus de treballs. En el cas dels serveis adjudicats per Govern, tots s’han fet a través de contractació directa “per tractar-se de contractes menors, d’import igual o inferior a 7.500 euros”. Així mateix “les correccions lingüístiques s’han contractat directament “degut a la urgència amb la qual es requereix disposar de la correcció i tenint en compte que el servei de Política Lingüística, per motius de volum de feina, no els ha pogut donar resposta en algunes ocasions”.

Pel que fa al detall de les adjudicacions de les parapúbliques, la major quantia correspon a Andorra Telecom amb un total de 142.627 euros, seguits dels 135.570 de treballs per a FEDA i 120.531 euros per assessoraments a Ràdio Televisió d’Andorra. El total d’adjudicacions es completa amb 72.204 euros per assessoraments a Andorra Turisme, 27.153 d’Andorra Desenvolupament (ADI) i 3.282 corresponen a treballs fets per a la CASS, segons la llista. Tot plegat representa el 36,9% de les adjudicacions de les parapúbliques en aquest tipus de treballs.

En el document també s’hi detalla que en els darrers set anys el Govern ha invertit 576.453 euros a la formació d’idiomes dels treballadors públics. En aquest cas, però, són els empleats els que trien l’acadèmia on volen estudiar i per tant aquests diners no es poden comptabilitzar com a adjudicacions fetes per l’executiu. A tall d’exemple, el document indica que el 2021 el 26,8% dels treballadors van triar Inlingua per estudiar-hi i el 2019 ho van fer el 28,2%. En total, és a dir, tenint en compte totes les empreses, el Govern i les parapúbliques han destinat més de dos milions d’euros a qüestions relacionades amb els idiomes.

En el document, el Govern conclou que “fent un càlcul de la suma que ha percebut aquesta empresa per tots els conceptes i per part de totes les entitats parapúbliques esmentades anteriorment, es comprova que l’any que aquesta empresa va percebre una quantitat més elevada, i amb escreix, va ser el 2018, i el segon any va ser el 2015”. Dit d’una altra manera, quan l’empresa de Ferran Costa va rebre més diners els liberals no formaven part del Govern. Cal tenir en compte també, però, que és normal que els números siguin més baixos el 2020 i el 2021, amb l’esclat de la pandèmia.

FETS

Queixa de montaner

La consellera va denunciar públicament que el Govern s’havia negat a respondre a la seva pregunta escrita.

Front de la majoria

Per evitar el rebombori, els tres grups de la majoria van entrar una pregunta escrita sol·licitant al Govern que fes pública la informació que havia demanat Montaner.

Un terç a Inlingua

De les dades que es van fer públiques ahir s’extreu que aproximadament un terç de les adjudicacions que fa Govern i les parapúbliques en concepte d’idiomes són per a Inlingua.

tracking