Els episodis de pols sahariana empitjoren la qualitat de l'aire

Es van registrar 16 casos, però l’aire va ser excel·lent durant un 84% del temps

Calvó en una de les estacions per mesurar l'aire.SFGA / J. A. Viladot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’aire que van respirar els andorrans durant el 2021 va ser, durant un 84% del temps, de qualitat bona o excel·lent. Tanmateix, els setze episodis de pols provinent del nord d’Àfrica van provocar que la qualitat empitjorés en alguns dels seus indicadors fent que el percentatge de temps de qualitat deficient i dolenta repuntés lleugerament l’any passat. De fet, en els darrers anys de mitjana s’havien registrat entre tres i cinc episodis d’aquest fenomen, motiu pel qual des del departament de Medi Ambient no es considera que aquest increment suposi una tendència, sinó “un fet puntual”.

Calefacció i trànsit

Amb relació als principals contaminants, la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va assenyalar que “la font principal de contaminació que tenim al país és a causa del trànsit rodat i les calefaccions”. Així i tot, la titular de Medi Ambient va apuntar que “hem obtingut la mitjana més baixa mai registrada des de l’inici de les mesures i tot això perquè ha estat un any força atípic marcat per les restriccions de mobilitat entre els països veïns per la pandèmia”. A més, Calvó va defensar el projecte Renova com una eina per millorar, encara més, la qualitat de l’aire. “El que demostren les dades és que la mobilitat té un impacte important sobre la qualitat del nostre aire, fa dies que hi treballem amb el programa Renova que incentiva la substitució dels sistemes de calefacció més eficients i menys contaminants”, va apuntar la ministra, afegint que amb “l’aposta de recuperar part de la taxa verda per abaratir el transport públic i l’aposta suplementària que ha fet el Govern amb la gratuïtat del transport públic” la qualitat de l’aire millorarà.

Soroll de qualitat

D’altra banda, Calvó també va explicar que durant el 2021 els resultats amb relació a la qualitat acústica apunten que el 89% de les estacions tenen una qualitat entre excel·lent i bona, mentre que un 4% de les estacions que mesuren el soroll van registrar una qualitat dolenta.

tracking