Reportatge

Al Raonador pel passaport

Una jove nascuda al país de pares espanyols ha perdut la nacionalitat andorrana per no haver tramitat la voluntat de retenir el passaport.

El passaport caducat d'Alma Monterroso.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No val a badar si es vol tenir la nacionalitat andorrana. És la lliçó que Alma Monterroso va aprendre després que les autoritats d’Immigració li retiressin el passaport, en un cas que ha arribat al Raonador del ciutadà. La jove, de 20 anys, va rebre la nacionalitat provisional en ser nascuda, el 4 d’octubre del 2001, al Principat, però filla de residents espanyols. Monterroso ha viscut tota la vida al país i mai ha estat inscrita en cap registre del país veí, ni tan sols en el Registre civil, ja que està inscrita en l’andorrà.

Com tots els andorrans fills de residents, la nacionalitat no és oficial fins als 18 anys. Des de Govern s’explica que l’únic període en el qual es permet la doble nacionalitat és, precisament, en aquests casos de fills residents, ja que s’entén que “el fet de ser una nacionalitat provisional implica, etimològicament, que hi ha una nacionalitat prèvia”, fet que permet que es pugui retirar si no es confirma la voluntat de retenir la nacionalitat andorrana. Un tràmit que Monterroso no va fer tot i els avisos per part de l’administració en renovar, per últim cop, el seu passaport provisional i que ha fet que des de l’octubre del 2020 estigui indocumentada. El mateix ambaixador espanyol a Andorra, Àngel Ros, va confirmar que “el simple fet de ser fill d’espanyols et dona la nacionalitat espanyola” i, per tant, encara que no s’hagi fet cap tràmit es té la nacionalitat del país d’origen dels progenitors. En aquest sentit, la mare de la jove, Antonia Juárez, assegura que “com pot ser que la meva filla, que ha viscut tota la vida a Andorra i se sent andorrana, ara no pugui ser del país?”. Les opcions d’Alma Monterroso, que va presentar la documentació per defensar que mai havia estat inscrita a l’ambaixada del país veí, passen ara o bé per fer un examen per recuperar la nacionalitat andorrana o bé per acollir-se a la nacionalitat espa­nyola.

CLAUS

-Espanyola pels pares

El Govern i l’ambaixador espanyol a Andorra confirmen que, tot i no haver fet cap tràmit ni estar registrada enlloc, la nacionalitat s’obté pel simple fet de ser fill d’espanyols.

-D’Andorra fins als 18

Els fills de residents han de confirmar la seva nacionalitat provisional un cop arriben a la majoria d’edat, si no perden la nacionalitat andorrana.

-Examen o DNI

Tot i haver viscut tota la vida al Principat i no haver figurat mai en cap registre espanyol, la jove es veurà obligada a examinar-se per recuperar la nacionalitat andorrana o s’haurà de fer el DNI espanyol.

tracking