estafa

Un jove ha de marxar d'Andorra perquè li han suplantat la identitat

Jugava a l’FC Andorra i rebia denúncies constants de jutjats espanyols

Els jutjats de Saragossa.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Alejandro P. B., de 23 anys, vivia feliç a Andorra fins al desembre del 2019, jugava a l’FC Andorra i la seva carrera esportiva semblava tenir futur. Aquell dia de Cap d’Any es va assabentar per Instagram que algú estava fent servir el seu nom i el seu DNI per cometre estafes. Però l’inici d’any es va convertir per a ell en un malson, perquè li van començar a arribar denúncies i es va veure obligat a abandonar l’equip andorrà. Per què? La història l’explica a Heraldo de Aragón. Havia d’acudir a tantes citacions –a comissaries, casernes o jutjats a tot Espanya– que resultava incompatible amb els entrenaments i els compromisos d’un esportista professional.

El problema que li ha causat el delinqüent que ha robat la identitat és enorme. Fins al punt que el jove viu amb por que qualsevol dia el detinguin i s’ha arribat a plantejar invertir l’ordre dels seus cognoms o sol·licitar que li expedeixin un nou DNI. “Però ens diuen que és força complicat”, confessava aquesta setmana al mitjà aragonès, acompanyat del seu pare.

Fins que no trobin la manera de solucionar aquest problema no els queda més remei que fer front a la vintena de denúncies presentades contra l’Alejandro per persones estafades amb falses vendes de cadells de gos a través de WhatsApp o xarxes socials.

Les citacions li han arribat de llocs de tot Espanya. A Villablino (Lleó), el saragossà va ser detingut per la guàrdia civil quan sortia al matí d’un hotel amb la seva xicota rumb al jutjat per defensar-se de l’enèsima denúncia. “Se’m van emportar a la caserna perquè tenia una ordre de cerca”, recorda. Fins que no ho van comprovar no el van deixar lliure. “Però em van tractar com un delinqüent, quan és clar que no ho soc”, afirma.

El mètode que utilitza l’estafador és senzill: anuncia la venda de mascotes en pàgines d’Internet i facilita un número de telèfon la línia del qual ha contractat amb el DNI i el nom d’Alejandro. L’interessat en els gossos contacta amb ell, li diu com li ha d’enviar els diners (normalment en metàl·lic o sistemes de banca a distància) i, un cop rebuts, es queda amb la quantitat i ja no dona senyals de vida.

Els delinqüents s’aprofiten que la gent no té cura en enviar les dades per internet a desconeguts. Així ha contractat una vintena de línies a nom del jove i amb cadascuna ha comès diversos fraus. Cada cop que presenten una denúncia contra Alejandro P., aquest ha d’acudir o posar-se en contacte amb el cos de seguretat que l’ha recollida i indicar-li que es tracta d’una usurpació d’identitat i que ell n’és un perjudicat més.

També intenten que arxivin el cas abans d’enviar-lo al jutjat per evitar comparèixer una vegada i una altra amb advocat, procurador i poder notarial, amb totes les despeses que això suposa.

tracking