energia

FEDA paga uns deu milions més del previst per l'electricitat

L’augment del preu al mercat de l’energia fa pujar els costos de compra a l’exterior de FEDA entre 10 i 12 milions d’euros

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, i Albert Moles, director general de FEDA.E. COMELLAS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entre els mesos de gener i març FEDA va pagar entre 10 i 12 milions d’euros de més dels previstos en les compres d’electricitat a França i Espanya. Actualment, un 37% de la demanda anual d’energia es compra a tercers a preu de mercat. La gran variabilitat de preus, especialment des de la tardor i agreujada per la guerra a Ucraïna, ha provocat que les tarifes es disparin a tot Europa i es reflecteixi en els costos de compra d’energia de FEDA.

“El mercat del gas i l’electricitat estan molt tensionals i els nostres veïns ho estan patint de manera molt greu”, va assegurar el director general de FEDA, Albert Moles, a la comissió legislativa d’Economia al Consell General. Per la seva banda, Sílvia Calvó, ministra de Medi Ambient, va afirmar que “la pujada dels preus de les tarifes no és quelcom que fem de bon grat. Ningú esperava que hi hauria una guerra amb totes les conseqüències que ha tingut”. També va afegir que la pujada de tarifes ha estat fruit del context però no una voluntat política. Marta Suñé, directora financera de FEDA, va comentar “que tot i que va augmentar el cost de compra a l’exterior, l’increment tarifari els darrers 10 anys ha estat el menor dels països del nostre entorn i actualment les tarifes valen una tercera part que a Espanya i la meitat que a França”.

PREUS PACTATS

Un 42% de l’energia que es consumeix al Principat arriba a través de la compra a preus pactats l’any 2019. La xifra se situa entre els 55 i 65 euros per megawatt per hora. Per posar-ho en perspectiva, la mitjana d’ahir a Espanya del preu del megawatt per hora va ser de 155 euros, un preu de l’electricitat gairebé tres cops més alt que el que té pactat FEDA en els contractes a llarg termini.

Tot i això, com que hi ha un 37% del consum que sí que es compra al preu de mercat, els preus de l’energia a Espanya acaben afectant el preu final de l’energia. FEDA ha acabat pagant entre 10 i 12 milions d’euros més dels previstos entre gener i març. La ministra Calvó va assenyalar que “el sobrecost s’ha produït a l’hivern, en l’època de més demanda elèctrica de l’any i abans d’implementar l’augment de tarifes”. La ministra de Medi Ambient va afegir en aquest sentit que a partir del maig baixen grans focus de consum com són les estacions d’esquí i les calefaccions elèctriques i que, per tant, no esperen que els sobrecostos creixin al ritme dels tres primers mesos de l’any.

L’energia generada al Principat satisfà prop d’un 21% de la demanda. Actualment, la major part d’aquesta energia la genera la central hidroelèctrica d’Engolasters. Aquesta central cobreix el 16% de l’energia demandada al país. El parc fotovoltaic de Pal Arinsal i el centre d’incineració de residus generen el 5% de l’energia restant.

TRANSICIÓ ENERGÈTICA

La ministra Sílvia Calvó va asse­nyalar que un dels objectius de la Llei de transició energètica era anar cap a la disminució del consum d’energia. “Aquests propòsits exigeixen assegurar que el parc d’habitatge té bons aïllaments per garantir una despesa energètica gairebé nul·la”, va comentar Calvó. Com a part de l’objectiu d’arribar al 75% d’energies renovables FEDA va anunciar l’entrada en funcionament de les plaques solars a Grau Roig a final d’any i una inversió per crear xarxes de calor per fer les llars andorranes menys dependents dels sistemes de calefacció elèctrica, que preocupa que puguin arribar a saturar la xarxa.

FEDA PREVEU QUE EL PARC EÒLIC DE MAIÀ SATISFACI EL 8% DE LA DEMANDA ENERGÈTICA

El parc eòlic del pic de Maià podria generar fins a un 8% de l’energia que demanda Andor­ra actualment. Amb la construcció d’aquesta infraestructura i l’entrada en funcionament del parc fotovoltaic de Grau Roig, la producció pròpia d’energia al país satisfaria prop del 30% de la demanda. Aquests projectes contribuirien als objectius de sobirania energètica i transició energètica cap a energies renovables que es va marcar Govern a l’inici de la present legislatura. Des de FEDA no posen dates ni de l’inici de la construcció del parc eòlic ni de l’entrada en funcionament del parc fotovoltaic de Grau Roig. Tot i això, Albert Moles, director general de FEDA, s’aventura a preveure que el centre d’energia solar podria posar-se en marxa a final d’any. Per fomentar l’estalvi energètic s’ha posat en marxa un projecte per instal·lar xarxes de calor a Andorra la Vella i el Pas de la Casa i la instal·lació de la xarxa de fred i calor a Escaldes-Engordany.

tracking