codi de família

El primer cognom del pare i la mare es podran combinar

Terceravia vol que es puguin unir perquè no es perdi el de la banda de la dona

Tres mares i els fills a l'avinguda Carlemany.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La llei de la persona i la família permetrà que el primer cognom sigui una combinació del cognom del pare i del de la mare. El segon seguiria sent el de la dona. L’objectiu és que no es perdi el cognom de la mare, especialment en aquells casos en què són noms amb història. La proposta surt de terceravia, que ha presentat una esmena a la llei de família per permetre aquesta possibilitat per a les famílies que ho desitgin.

La majoria ho veu amb bons ulls, fet que significa que el canvi tirarà endavant. Volen, però, incloure un petit canvi a la proposta de terceravia, per tal que la combinació de cognoms no només la puguin fer els progenitors amb els nadons, sinó que la persona interessada pugui fer-ho en qualsevol moment.

Actualment, els cognoms es poden canviar d’ordre al Registre civil. De manera habitual, primer s’inscriu el cognom del pare i després el de la mare. Si els progenitors volen, però, es pot alterar l’ordre i posar en primer lloc el cognom de la dona. El que fins ara no es pot fer és combinar-los. Davant la demanda de terceravia, DA va consultar la possibilitat amb l’assessor extern que els ha ajudat amb els canvis de la llei de la persona i la família, que els va exposar que és una qüestió que ja es fa a molts països. L’esmena, per tant, tirarà endavant amb l’aval dels grups de la majoria.

Cal recordar que la llei de la família també incorpora altres canvis importants per al dia a dia de la ciutadania com ara l’agilitat en cas de divorci o l’ús del terme casament per a la fins ara unió civil de parelles homosexuals. També permetrà el canvi de nom i de sexe al Registre civil de les persones transgènere. La voluntat dels grups parlamentaris és acabar de treballar el text en comissió en les pròximes setmanes per poder-lo votar abans de l’estiu.

tracking