blanqueig de capitals

Un exgeneral rus té uns dotze milions d'euros a BPA

La Fiscalia Anticorrupció espanyola ha demanat que s’embarguin els diners de Viktor Kanaikiné en un compte de l’entitat intervinguda

Desmantellament dels cartells de Banca Privada d'Andorra.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia Anticorrupció espanyola ha impedit que l’exgeneral rus Viktor Kanaikiné accedeixi als 11,9 milions d'euros que té bloquejats a Banca Privada d’Andorra (BPA) i demana al Principat que embargui la suma de diners, segons publicava ahir El Periódico de España. El militar és acusat de ser el responsable de la trama mafiosa de blanqueig de diners desarticulada en l’operació Clotilde en la qual es va imposar una multa de 900.000 euros i el comís d’11,9 milions a l’empresa Development Diagnostic Company SL per amagar diners al Principat.

L’abril del 2021 la Fiscalia Anticorrupció espanyola ja havia reclamat l’embargament d’aquests milions, però la defensa de l'acusat va imposar que l’exgeneral Kanaikiné no tenia antecedents a Rússia i que per tant no se’l podia incloure al capdavant d’un clan mafiós.

L’exmilitar es va posar al capdavant de l’empresa Spetsneztegaz, dedicada al manteniment dels gasoductes de la companyia Gazprom, després de la condemna d’Andrei Petrov, un dels responsables de Development Diagnostic Company per blanqueig de capital. Des d’aquesta posició el militar va intentar impedir el comís dels 12 milions d’euros que Petrov va acceptar juntament amb la pena d’un any i set mesos de presó que se li va imposar per part de la justícia.

Kanaikiné és un dels gairebé 50 russos que formen part del llistat de persones implicades en casos de corrupció a Espanya. S’hi troba, entre 52 noms més, el cap de la màfia russa Zakhar Kalashov, lliurat per l’Audiència Nacional el 2010.

També s’inclou al llistat els responsables d’algunes organitzacions criminals desarticulades després d’operacions policials. És el cas dels tres capitostos enjudiciats en l’operació Troika: Gennadios Petrov, la seva dona, Elena Viktorovna Petrova, i el seu fill, Anton Petrov.

tracking