Els constructors d'obres volen més d'un abocador de terres

El sector està a l’espera dels comuns però creu que la millor fórmula són diferents dipòsits

Camions i maquinària a l'abocador de Beixalís.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’Associació de contractistes d’obra (Acoda) va reaccionar el passat mes de febrer amb molta preocupació i un advertiment a l’anunci que l’abocador de terra de Beixalís, a la Massana, tancava el segon trimestre d’aquest any en haver arribat a límit de la capacitat. Assenyalaven que si no es trobava una sortida a l’estiu una quarantena d’obres en fase d’excavació haurien d’aturar-se en no tenir lloc on abocar la runa perquè no eren una alternativa sòlida ni el Maià (que funciona essencialment a l’estiu i n’han fet ús bàsicament obres de la zona del Pas de la Casa) ni el de Sant Julià per massa car. Ara per ara no hi ha cap proposta sobre la taula excepte la de la corporació laurediana, que ha iniciat els treballs tècnics per ampliar l’abocador de l’antic camp de tir. En aquest sentit, Mònica Dalmau, gerent de l’Acoda, va assenyalar que es mantenen a l’expectativa respecte a la tasca dels comuns però que consideren que “tenim obres contractades a les set parròquies” i que “l’opció més òptima seria trobar diferents emplaçaments distribuïts al territori” i ubicats de manera estratègica. Per exemple, un a cada vall.

Fins ara l’abocador de Beixalís ha acabat esdevenint una mena de dipòsit nacional. De fet, l’eclosió que està vivint el sector ha provocat, segons va assenyalar la cònsol de la Massana, Olga Molné, en anunciar-ne el tancament, que fins a 180 camions hagin acudit a descarregar a diari. Amb les consegüents queixes del veïnat d’Anyós i l’Aldosa pel volum de trànsit de vehicles pesants. Per això la corporació ha rebutjat condicionar un nou dipòsit al costat de l’altre, tot i tenir informes favorables. Dalmau admet que la qüestió de la mobilitat també és un factor a tenir en compte i que diferents dipòsits es repartirien aquesta càrrega. Si finalment s’optés per un de sol indica que hauria de ser “cèntric”.

EN MANS DELS COMUNS

La propera reunió de cònsols, que s’ha de celebrar la setmana que ve, abordarà aquest tema, segons va avançar el cònsol menor d’Andorra la Vella, David Astrié. Les parròquies haurien de posar sobre la taula els possibles emplaçaments. Astrié ho va exposar després de participar en la reunió de la comissió del pla nacional de residus que va evidenciar les necessitats del sector de la construcció quant a l’abocament de les restes que genera. La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va explicitar que l’augment de residus generats durant el 2021 es devia a l’activitat de la construcció. La runa provocada pels treballs del sector del totxo va incrementar-se un 14 per cent durant l’any passat.

tracking