Uns 150 refugiats reben la paga solidària de 100 euros

Voluntaris del Club Internacional dediquen dos dies a repartir els xecs de 100 euros als ucraïnesos que tenen l’autorització de sojorn d’Immigració

Una refugiada ucraïnesa rebent el xec.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Un total de 143 refugiats ucraïnesos –entre els quals una cinquantena de nens– han rebut ja la paga de 100 euros que podran destinar a les seves despeses personals. Aquest és el recompte final que van anunciar ahir diversos membres voluntaris del Club Internacional després d’haver estat dos dies consecutius duent a terme aquesta entrega de xecs que es va fer des d’una sala habilitada al comú massanenc. “Dijous van venir 130 persones i avui una quinzena”, va detallar el cònsol honorari d’Ucraïna, Antoni Zorzano, a més d’avançar que, segons el capital recaptat del qual disposen, segurament podran dur a terme una segona i molt possiblement una tercera entrega de xecs. “En aquests moments disposem d’uns 40.000 euros”, va dir el cònsol.

Zorzano va fer dimecres passat una crida a tots els refugiats ucraïnesos que tenen l’autorització de sojorn d’Immigració per convocar-los al comú de la Massana, on durant dijous –de deu del matí a cinc de la tarda– i ahir –de deu a dues de la tarda– es van repartir xecs amb els diners de diverses aportacions obtingudes dels membres del Club Internacional i altres empreses que han preferit mantenir el seu anonimat. “Nosaltres teníem pensat lliurar unes targetes de crèdit però Crèdit Andorrà ens va aconsellar fer uns talons nominals ja que és més pràctic”, va explicar Zorzano. Amb relació a aquest tema, Simon Binsted, president actual del Club Internacional i voluntari de l’entrega dels xecs, va afirmar que Govern no els havia facilitat una llista completa amb les dades dels refugiats per una qüestió de privacitat. “Tot i això, quan venen aquí els demanem el telèfon i altres dades. Així, quan convoquem el proper lliurament els podrem citar per telèfon”, va dir. En aquest sentit, Binsted va avançar que segurament la propera entrega s’organitzarà des de la seu de diversos centres. “Hi ha gent que ha hagut de baixar de les Bordes d’Envalira. Pensem que el mes que ve seria interessant fer-ho un matí des de Canillo”, va proposar.

AgraÏts i emocionats

Després d’estar dos dies atenent refugiats, els voluntaris feien arribar les seves impressions. “Es nota que els joves estan més oberts. Alguns, fins i tot, ja s’han apuntat a classes de català”, va celebrar Tetyana Ranchuk, una voluntària ucraïnesa que s’havia ofert per fer de traductora. “En canvi, a moltes persones grans que han arribat després de viure tota la seva vida allà se les notava molt afectades”, va afegir. En aquest sentit, Binsted va destacar que molts es mostraven emocionats a l’hora de rebre les ajudes. “És molt difícil per a ells. No són unes vacances ja que no han marxat per voluntat pròpia i arriben a un país on no entenen l’idioma”, va evidenciar. Olga Volosnik, una resident ucraïnesa que actualment està acollint a casa tres refugiats que són amics de la infantesa, va explicar el seu cas. “Ells vivien a Khàrkiv. Actualment els seus marits encara es troben allà. No són militars però estan duent a terme tasques de voluntariat”, va relatar a la sala del comú on havia anat a recollir els xecs en nom seu. “Estan molt contents amb l’acollida i agraïts amb les ajudes, sobretot els nens, ja que amb aquests xecs podran comprar coses”, va explicar. “Tot i això, estan frustrats i viuen amb por ja que els seus familiars es troben molt lluny i en una situació molt perillosa”.

Pel que fa a l’acollida, Zorzano la va valorar molt positivament. “Govern ho està fent molt bé”, va confirmar. “Vaig demanar que els oferissin allotjament, manutenció, sanitat, educació, feina i transport. I, de moment, ho estan complint tot”, va celebrar.

ZORZANO ASSISTIRÀ DIMARTS A LA VIDEOCONFERÈNCIA DE ZELENSKI AL CONGRÉS ESPANYOL

El cònsol d’Ucraïna a Andorra, Antoni Zorzano, va rebre ahir al migdia una invitació formal per part de l’ambaixador d’Ucraïna a Espanya, Serhiy Pohorelzew, per assistir la setmana que ve al Congrés dels Diputats a Madrid, on el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, té previst dur a terme una intervenció per videoconferència. La compareixença del líder ucraïnès tindrà lloc concretament dimarts vinent a les quatre de la tarda. Tot seguit, i tal com marca el format, està previst que el president del Govern, Pedro Sánchez, pugi a la tribuna per dirigir-li unes paraules. La presidenta del Congrés, Meritxell Batet, va fer saber a través d’una roda de premsa que la compareixença del líder ucraïnès no es podrà estendre, en cap cas, més enllà dels 30 minuts per “raons de seguretat”, tal com ha passat també quan ha intervingut als parlaments dels EUA, Alema­nya o el Regne Unit.

tracking