El nombre de refugiats frega el límit de 250 fixat pel Govern

Andorra té registrats 244 ucraïnesos exiliats per la guerra i l’executiu sosté que ja és una xifra elevada
i que vol “donar les millors condicions a aquestes persones”

Un refugiada ucraïnesa arribada a Andorra la Vella.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern fixa un contingent que deixa marge per a sis refugiats més. L’executiu va aprovar ahir el decret que regula l’arribada de persones exiliades pel conflicte d’Ucraïna i va situar el límit de refugiats en 250, quan Andorra ja n’acull 244, segons va explicar el ministre portaveu i de Finances, Eric Jover. “Cal fer pedagogia, ja estem en una xifra elevada de persones que acollim al país, no tinguem tendència a accelerar l’arribada de més refugiats, volem poder donar les millors condicions a aquestes persones”, va assegurar Jover en la compareixença després del consell de ministres de dilluns.

Amb el decret, l’executiu oficialitza els permisos de sojorn i treball que ja s’havien començat a donar a l’empara de la Llei 4/2018 que es va fer per a la crisi humanitària de Síria. Ara per ara, el Govern n’ha tramitat més d’un centenar. En aquest sentit, Jover va assenyalar que “es tracta d’una situació molt diferent” a la del 2018 perquè en el cas dels refugiats sirians era Andorra qui havia d’activar els mecanismes per acollir les persones. En aquesta ocasió, “aquestes persones tenen molta més mobilitat i arriben al país”, va apuntar Jover. D’altra banda, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, també present a la compareixença, va assegurar que “el decret aprovat pretén donar resposta a aquesta crisi humanitària i reaccionar a l’arribada de persones que s’està produint”. Ubach va detallar que el Principat està treballant de forma coordinada amb la seu d’Acnur a Madrid, així com amb els països veïns per tal de gestionar l’arribada contínua de persones. De fet, Jover va afirmar que quan se superi el contingent fixat, el qual pot ser “ampliable”, segons va reconèixer el mateix ministre, “és aquí on entra la coordinació amb els països veïns i més si l’arribada de persones es fa de manera abrupta”. Per aquest motiu, el ministre portaveu va demanar coordinació a les organitzacions benèfiques que havien portat persones al Principat perquè “la xifra ja és generosa, Andorra és el que és i les possibilitats que tenim són les que són; en comparació amb d’altres països, proporcionalment estem molt per sobre”.

Dones i nens, la majoria

Segons va explicar l’executiu, de moment a Andorra han arribat 164 dones i 80 homes. Del total de 244 refugiats, 75 són menors, dels quals 15 tenen entre zero i tres anys, 35 en tenen entre quatre i deu, 16 se situen a la franja d’edat d’entre onze i catorze anys i deu tenen entre quinze i divuit anys. A més, 41 d’aquests menors ja han estat escolaritzats en centres dels tres sistemes educatius, sent la majoria d’aquests alumnes de primera ensenyança (27). Pel que fa als que estan en edat de poder treballar, l’executiu té diferents vies per poder tramitar els permisos. En el cas que sigui per un reagrupament familiar, els refugiats segueixen el procediment habitual, mentre que els que s’acullen al nou decret obtenen un permís temporal de dos anys (ampliable en períodes de sis mesos si el conflicte s’allarga). A més, Jover va recordar que “segons la tipologia de persona que arribi al país” encara hi ha 380 vacants de la quota general, a la qual també es podrien acollir aquells que es puguin integrar fàcilment al mercat laboral. Jover també va confirmar que els refugiats tindran accés a la CASS un cop obtinguin el permís de treball per part del departament d’Immigració.

SANITAT GARANTIDA, VACUNA OBLIGATÒRIA

L’executiu també va confirmar que les persones arribades d’Ucraïna tindran la sanitat garantida des del primer moment. De fet, el Govern ja va donar l’ordre fa setmanes al SAAS que s’atengués tothom. “La salut és gratuïta per a aquells que arribin a Andorra”, va assegurar la ministra Ubach, que també va confirmar que serà un requisit indispensable que els refugiats estiguin vacunats. En el cas que no estiguin immunitzats, o que no puguin acreditar que han rebut la vacuna, el Govern els garantirà la dosi necessària.

tracking