Progressistes diu que la política del govern de coalició "malmet la Constitució"

El president del partit, Jaume Bartumeu ha dut a terme una intervenció al consell nacional de Progressistes-SDP

El Consell Nacional ha acordat convocar l'Assemblea Nacional del partit pel 18 de juny del 2022Progressistes-SDP

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El consell nacional de Progressistes-SDP ha celebrat aquest matí el consell nacional amb dures crítiques a la gestió del govern de coalició. El president del partit, Jaume Bartumeu, s'ha referit a l’existència de dos governs, "els liberals van a la seva i DA segueix". A tall d'exemple ha exposat una sèrie de punts: l’augment de preus de les residències sociosanitàries; el desencontre amb les companyies de transport públic per l’abonament de compensacions; la voluntat de retardar la jubilació dels 65 als 67 anys; la desorientació a l’hora de prohibir a l’escola pública els signes d’ostentació religiosa; la contínua degradació del funcionament de la justícia; la persistent negativa a garantir el dret constitucional a un habitatge digne, o l’enfrontament amb tots els comuns.

Bartumeu ha assenyalat que "aquesta política malmet la Constitució i comporta la fractura social i la consolidació de dues Andorres que van a velocitats diferents". En aquest sentit, el president de progressistes ha dibuitzat un país amb un fort endeutament públic i amb una negociació amb la UE "empantanegada". Dels Jocs Olímpics d’Hivern, ha acusat el Govern d’equivocar-se en les relacions amb Espanya, "donant un tractament protocol·lari inadequat a la visita del president de la Generalitat i fent el ridícul suplicant que s’acceptés Andorra a fer un paper subaltern". És coneguda la posició favorable d’SDP a l’avortament, "constitucionalment sensible, però el Govern de coalició i la majoria tenen una posició més conservadora que el Vaticà". D'altra banda, l’excap de Govern s'ha referit al fet que l’executiu "menysté gairebé per costum les competències comunals". Hi ha donat dos exemples recents: els comuns han hagut d'acudir a la Batllia per discutir davant la justícia l'abonament d'unes transferències econòmiques que el Govern els nega i l’executiu pretén tirar endavant una reforma tributària que "erosionarà" els tributs recaptats pels comuns.

Respecte a la desligitimització del Consell General, Bartumeu ha al·ludit a la negativa "reiterada" del ministre de Finances "a complir els requeriments del Tribunal de Comptes i de la comissió legislativa de Finances perquè lliuri la documentació –els comptes– de l’AREB i de BPA". En aquesta línia, el president de progressistes ha alertat que "la conclusió política que cal treure és que, a la pràctica, la separació de poders està clarament erosionada".

tracking