Les proves TMA es pagaran a 40 euros a partir de l'abril

Salut notifica 479 positius de covid en una setmana i el total de casos arriba als 39.713

Una prova de detecció del coronavirus.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El consell de ministres va aprovar ahir que les proves de detecció del coronavirus TMA siguin de pagament a partir del 31 de març, segons va confirmar la ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, en la roda de premsa posterior a la reunió de l’executiu. Es mantindran gratuïtes només per a aquelles persones que siguin contactes d’un positiu, que tinguin símptomes i que s’hagin fet un test d’antígens amb resultat negatiu. Tampoc tindran cap cost per a les persones que presentin una prescripció mèdica o per a les que disposin d’un certificat de contraindicació de la vacuna i necessitin aquest tipus de prova. En qualsevol altre cas, el preu d’una TMA serà de quaranta euros, mentre que els tests d’antígens passaran a tenir un preu de cinc euros (amb excepció de residents i de transfronterers que seguiran sent gratuïts). D’altra banda, l’executiu, que actualment comunica els nous casos de covid al país de forma setmanal, va confirmar que des de dimecres de la setmana passada hi ha hagut 479 casos nous de coronavirus. Això fa que el total de casos des de l’inici de la pandèmia augmenti fins als 39.713, dels quals hi ha 689 actius. Pel que fa a la xifra de recuperats de la infecció, ascendeix a 38.871, que suposa que en els últims set dies s’han produït 494 altes. Amb relació a l’ocupació hospitalària es van notificar quatre ingressats, dos menys que els que hi havia en l’últim balanç de la pandèmia. Un d’aquests quatre pacients està en planta, mentre que tres es troben a la unitat de cures intensives (UCI), dels quals dos necessiten ventilació mecànica. La ministra també va confirmar que havia augmentat l’afectació al sistema escolar, amb 12 aules en vigilància passiva (set més que fa una setmana). Amb relació a les vacunes, en total s’han administrat a Andorra 156.299 dosis, que inclouen 40.936 persones amb les tres dosis, 72 per sobre del global de dimecres anterior.

DOS MEDICAMENTS GRATUÏTS

El consell de ministres també va aprovar ahir, a proposta del ministre Joan Martínez Benazet, augmentar el finançament públic de dos nous medicaments. En concret es tracta, d’una banda, del ciclosilicat de sodi i zirconi, indicat per al tractament de la hiperpotassèmia (excés de potassi en adults) i, de l’altra, del tadalafil, que està indicat per al tractament de la hipertensió pulmonar (un augment de la pressió a les artèries dels pulmons). El cost anual per pacient d’aquests medicaments, que fins a la data estaven finançats en el 75% i a partir d’ara ho estaran en la seva totalitat, era de 2.977 euros i 4.821 euros, respectivament.

MÉS

-Congelat el preu de les matrícules universitàries

El Govern va aprovar ahir no apujar el preu de les matrícules universitàries i mantenir-lo per al curs 2022-2023. Tampoc s’aplicarà l’actualització de l’IPC.

-Aprovat el reglament del cos penitenciari

Aquesta modificació permetrà establir la jornada laboral del cos de presons, així com els permisos retribuïts, les vacances i els dies compensatoris.

-Segona llicència per als taxistes durant l’estiu

Aquells que ja disposen d’una llicència i tenen un segon vehicle per oferir el servei, podran demanar una altra per al període del 23 de juny al 12 de setembre.

-Aprovats els ajuts per als estudis de doctorat

La convocatòria preveu dos ajuts per a aquells que estiguin iniciant el doctorat de 15.000 euros anuals, per estudiant, durant tres anys.

-Obres de rehabilitació al Santuari de Meritxell

Aquesta primera fase preveu el recalçat dels contraforts de l’ala oest de la nau i les impermeabilitzacions i refecció de les canals de recollida d’aigües.

SALUT ESTUDIARÀ ELIMINAR L'ÚS DE LES MASCARETES

La ministra d’Afers Socials, Judith Pallarés, va confirmar ahir que el Govern havia aprovat una setmana més les restriccions vigents en alguns àmbits per frenar els contagis de covid a causa de l’estabilització de casos positius que s’estan donant al Principat. Tanmateix, Pallarés va assegurar que en el consell de ministres de dilluns vinent, específic sobre la pandèmia, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, plantejarà la revisió d’aquestes mesures, entre les quals s’inclou l’ús de les mascaretes en interiors. França ja va eliminar fa uns dies aquesta mesura i el govern espanyol preveu fer-ho al llarg de les pròximes setmanes.

tracking