Guerra a Europa

Cap bomber tornarà a un comboi d'ajut a Ucraïna

El ministeri descarta que formin part de qualsevol altra caravana humanitària després d’haver desobeït l’ordre de passar a Ucraïna

El segon comboi humanitari de la Creu Roja.Creu Roja

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Encara que públicament el ministre d’Interior evita mostrar el malestar pel fet que diversos bombers –amb o sense uniforme– van travessar la frontera i van entrar en territori ucraïnès, va deixar clar ahir que havia donat unes indicacions molt clares al director del cos, Jordi Farré, que no es podia trepitjar Ucraïna i que el material humanitari s’havia de descarregar a Polònia.

Josep Maria Rossell va preferir evitar un discurs contundent, però les seves paraules van ser molt clares: “Cap bomber ha anat en el segon comboi de la Creu Roja i cap bomber anirà a cap altre comboi.” No cal dir gaire més, les seves paraules són prou explicites i denoten que el ministeri no comparteix la decisió de portar una part del material a un magatzem de Lviv, ciutat que dies després va patir bombardejos per part de Rússia.

El ministre es va mostrar parcialment comprensiu pels motius que van induir quatre bombers a passar a una zona de guerra: “Hi ha condicionants que vull escoltar i conèixer, però ara mateix no em puc pronunciar.”

El ministeri havia donar ordres molt estrictes de no passar de Polònia. Ara s’està centrant en qüestions jurídiques i és gairebé segur que s’obrirà un expedient a aquests agents del cos. Els responsables d’aquest informe han de valorar el codi disciplinari, però des del ministeri es té la certesa que, almenys en aquest viatge, els bombers ho eren les 24 hores. Tot i aquesta primera impressió es volen tenir els arguments ben plantejats. Rossell, que de moment ha preferit no entrar a fer valoracions, sí que va deixar clar que “cap bomber tornarà a un comboi humanitari”, unes paraules que denoten que no ha agradat el que va passar.

Per la seva banda, Farré va insistir que “tenim clar que aquests bombers anaven amb la Creu Roja i que cap bomber uniformat ni cap vehicle va entrar a Ucraïna.

El director del cos també va comentar que els juristes estan valorant “el que ens han explicat en l’informe que ja m’han fet arribar. És una situació en la qual mai ens havíem trobat, en cap moment quan vaig donar l’ordre vaig pensar que es traurien l’uniforme i es posarien un xandall, a mi també m’ho van amagar”.

En el cas que se’ls posi una falta, la seva graduació ha d’anar en consonància amb la gravetat dels fets; també s’haurà de posar en valor que hagi estat una petició de la Creu Roja i una missió humanitària. A criteri de Farré, el debat sobre l’uniforme “no està regulat”.

Tot i l’ordre d’Interior i del mateix cos, els quatre representants dels bombers van decidir anar sense l’uniforme i en vehicles de la Creu Roja. Segons va explicar el director de l’ONG, “Creu Roja Ucraïna ens va suplicar que portéssim els medicaments i el material per a nadons”.

RÚSSIA DIU QUE ANDORRA VA CEDIR A LES PRESSIONS OCCIDENTALS

El director del departament europeu del ministeri d’Afers Exteriors de Rússia, Alexei Paramanov, va fer referència a Andorra com un dels “països hostils” –definits així per Rússia– que patiran les conseqüències de les sancions econòmiques que han aplicat contra el seu govern. Així ho va manifestar en una entrevista que va concedir a l’agència de notícies russa Ria Novosti, en què considera que Andorra, San Marino i Mònaco han “cedit” a la pressió dels grans estats occidentals. El diplomàtic va proferir una entrevista plena de queixes i d’amenaces contra “Itàlia i altres països europeus”.

PART DE L'AJUT RECOLLIT PER CÀRITAS ES FARÀ ARRIBAR A UCRAÏNA

El tràiler amb ajuda humanitària de Càritas Laurediana va arribar a Rzeszów un dia abans del previst. Els conductors eren Eva Sansa, cònsol menor de la Massana, i el marit, Juli Pérez, l’empresa del qual, transports Areny, ha proporcionat el camió amb el qual es va transportar el material. Van descarregar els 33 palets amb l’ajuda humanitària en un poliesportiu de la ciutat amb l’ajuda de voluntaris de Càritas diocesana de Rzeszów. L’entitat polonesa serà l’encarregada de repartir aquesta ajuda com consideri convenient. El mossèn de la diòcesi de Rzeszów va agrair l’ajuda que ha arribat des d’Andorra i en un vídeo que facilita Càritas Laurediana explica que part dels materials rebuts, especialment roba d’hivern, productes d’higiene i menjar aniran a Ucraïna i una altra s’utilitzarà a Polònia per donar suport als refugiats que travessen la frontera. Des de Càritas s’ha destacat que una part considerable dels materials recollits que transportava el camió van ser aportats gràcies a una campanya organitzada per l’ajuntament de Puigcerdà i el Consell Comarcal de la Cerdanya.

tracking