salut

Catalunya vol que pacients crítics de l'Alt Urgell ingressin a Andorra

Malalts de la comarca catalana fan servir des de fa anys els serveis del país

El conseller català de Salut, al mig de la fotografia.C. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Salut de Catalu­nya, Josep Maria Argimon, va fer referència ahir durant el discurs d’inauguració del nou CAP de la Seu d’Urgell a la col·laboració de Catalunya amb Andorra en matèria sanitària. En aquest sentit, va insistir que el govern català “explora acords més amplis” perquè els pacients crítics de l’Alt Urgell puguin utilitzar “per proximitat” els llits de l’UCI de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, tal com ja es va fer durant la pandèmia. De fet, pacients de l’Alt Urgell fan servir des de fa anys els serveis andorrans per al tractament de diàlisi i els pacients oncològics andorrans també són atesos per la sanitat catalana.

Per la seva banda, l’alcalde de la Seu, Francesc Viaplana, va manifestar que la posada en funcionament del nou equipament “encaixa” amb la política del govern de “potenciar l’atenció primària com el primer front d’atenció a l’usuari en matèria de salut”. En acabar la inauguració, el conseller Argimon es va reunir amb els professionals del nou centre sanitari. El CAP, que va entrar en funcionament el dia 10, té una superfície de 2.123 metres quadrats i ha suposat una inversió de 5,3 milions d’euros. Les instal·lacions incorporen atenció a la salut mental infantil i juvenil, espais per als professionals de la salut pública i àrees per a l’educació sanitària.

La directora del servei d’atenció primària (SAP) Lleida Nord, Meritxell Feixes, va destacar que el nou centre neix amb la voluntat de treballar “a favor d’una atenció de qualitat a les persones” i amb el repte de “reprendre tot allò que es va posposar per la pandèmia”, com ara l’ampliació de la cartera de serveis amb el dietista-nutricionista. D’alta banda, el conseller va anunciar que el departament de Salut de la Generalitat està preparant un pla d’actuació per fer front al gran volum de metges que es jubilaran durant els propers anys a l’Alt Pirineu i l’Aran. Argimon no va voler revelar en què consistirà “perquè encara hi estem treballant”, però sí que ho va atribuir al “problema de demografia professional” que pateix Catalunya, així com al problema estructural que té el sistema sanitari català “a causa de l’infrafinançament crònic” que pateix. El conseller català va criticar que “només es destini un 1,7% del pressupost d’inversions” des de fa 14 anys consecutius “quan els manuals sanitaris fixen que la inversió necessària és del 5%”. El màxim responsable sanitari català va defensar els “excel·lents professionals” de l’àmbit sanitari, que necessiten treballar, va manifestar, “no ja en unes condicions excel·lents, però sí en unes bones condicions”, posant d’exemple les instal·lacions que va inaugurar ahir del nou centre d’atenció primària de la Seu d’Urgell. El govern català preveu una partida de 160 millons d’euros en els pressupostos del 2022 per poder fer front a les “seqüeles” que ha deixat la crisi de la covid-19.

tracking