reunió de treball

Els refugiats podran accedir al principi a una feina temporal

El Govern estudia la possibilitat que Immigració atorgui en alguns casos permisos de residència i treball

Liudmila, a l'esquerra, amb la ginecòloga i la seva germana que viu a Andorra, ahir.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern estudiarà quin és l’estatus jurídic que més s’adapta als refugiats ucraïnesos i té previst activar al més aviat possible altres tipus d’ajuda que els permetin tenir una vida normal a Andorra. La ministra d’Afers Socials i la d’Exteriors, Judith Pallarés i Maria Ubach, respectivament, es van reunir ahir amb el cònsol honorari d’Ucraïna al Principat, Toni Zorzano, i la presidenta de l’Associació d’Ucraïnesos, Anastasia Kravets, per informar-los i analitzar les accions previstes.

A banda d’algunes ja anunciades, la principal és que l’executiu treballarà conjuntament amb el servei d’Immigració per examinar quin tipus de permís s’atorga a aquestes persones que han arribat al Principat: de residència o bé de residència i treball. Zorzano va explicar ahir que se’ls reconeixerà el dret a ocupar treballs temporals, ja que “la majoria tornarà al seu país quan l’agressió de Rússia acabi i es donin les circumstàncies favorables per tornar amb les seves famílies”.

El temps és un enemic a batre. Tot cal fer-ho de manera que encaixi amb la legislació andorrana. Ubach va comentar a la trobada que s’ha de fer una modificació a la Llei 4/2018, del 22 de març, de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries, la que va permetre l’acollida de refugiats sirians, un compromís polític que va prendre el Govern Martí davant la gran crisi de l’estiu del 2015. El text pot ser vàlid ara però necessita uns retocs per adaptar-se a les necessitats dels ciutadans ucraïnesos. Un cop es faci el tràmit de la inscripció al correu consulars@govern.ad, el següent pas estarà en mans d’Immigració. Encara està tot una mica verd, i és que hi haurà entrevistes personals –a Afers Socials i Immigració– i potser en alguns casos el permís només serà de residència i en altres també de treball. El Govern inclou la possibilitat que algunes persones trobin més endavant alguna feina i que sigui l’empresa la que tramiti aquest permís. Així mateix, l’executiu està estudiant que els ucraïnesos que han arribat a Andorra puguin inscriure’s al servei d’Ocupació.

També hi haurà transport gratuït a través d’unes targetes que es lliuraran als refugiats. Aquesta va ser una petició del cònsol. La Creu Roja es farà càrrec dels aliments que es necessitin i el Govern es compromet a buscar allotjament per a aquelles persones que no puguin o vulguin estar amb familiars o amics. En cas de malaltia l’hospital els atendrà a urgències sense cap cost i queda per definir la compra dels medicaments.

Mentre, es repeteixen les mostres de suport. Zorzano va acompanyar ahir Liudmila, una jove de 26 anys embarassada que patia per l’estat del fetus, “però vam sentir el bàtec del cor i tots ens vam emocionar”. La ginecòloga Neus Bons –que no va voler cobrar– calcula que el nen o nena naixerà el 20 de setembre.

El pare és al seu país i el gran desig és que el part sigui allà amb tota la família compartint un moment tan feliç dins d’un escenari tan tràgic.

tracking