educació

La nena del vel i el germà faran classes virtuals

La família accepta la proposta d’Educació per garantir l’ensenyament dels menors mentre duri el procés judicial

L'escola andorrana d'Escaldes-Engordany.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La nena que no va a l’escola des que el Lycée li va prohibir fer-ho amb el vel islàmic a començament de curs i el seu germà faran classes telemàtiques al sistema andorrà. La família ha acceptat la proposta del ministeri d’Educació i els dos menors podran començar les classes virtuals segurament a partir de la setmana vinent, segons van informar fonts properes a la família. Paral·lelament, els progenitors dels dos alumnes continuaran amb el procés judicial. Conscients, però, que el procés pot allargar-se anys han acceptat la solució del ministeri per desencallar la situació actual i garantir l’ensenyament dels dos menors.

De fet, la família manté que ells ja havien proposat aquesta solució temporal amb l’educació a distància l’octubre passat però que responsables del ministeri els van respondre que aquesta possibilitat no estava prevista a Andorra. Una qüestió que es recull a l’acta de la trobada mantinguda entre ambdues parts. Un mes després, els pares van rebre una carta del Lycée en què es proposava, per desencallar el conflicte, oferir ensenyament a distància a la menor. L’opció ja no es va tenir en compte, segons les fonts, perquè la família estava convençuda que no era viable, tal com se li havia indicat des de l’executiu. Al novembre, els progenitors ja van canviar els nens de sistema escolar i ara començaran les classes telemàtiques a l’Escola andor­rana.

Paral·lelament, la família té clar que continuarà amb el procés judicial fins al final, especialment després que la sentència de primera instància els donés la raó. El dictamen deixava clar que impedir l’accés a l’aula pel fet de portar el vel islàmic vulnera la Constitució, tal com al·lega la batlle. En altres paraules, es vulneren drets fonamentals com, per exemple, el de llibertat de manifestació religiosa i el d’educació.

La sentència, però, no va suposar el final del litigi, ja que el ministeri d’Educació va decidir presentar una apel·lació i recórrer a una segona instància perquè considera que la normativa de l’escola és vàlida. A més, per evitar futures polèmiques similars, Vilarrubla ja va anunciar que es faria un canvi a la Llei d’Educació per prohibir l’ús de símbols religiosos també a l’Escola andorrana. Un aspecte que, segons les fonts, no farà desistir la família de seguir amb el procés judicial malgrat que és conscient que amb la nova llei ja no quedarà espai al dubte i portar el vel a classe estarà vetat.

ELS FETS

-Classes virtuals

La família dels dos menors ha acceptat la proposta del ministeri d’Educació perquè els dos germans puguin seguir les classes de manera telemàtica.

-Procés judicial

La família té clar que seguirà amb el procés judicial fins al final. Les classes virtuals són una solució per desencallar el problema fins que hi hagi sentència.

-Símbols religiosos

Paral·lelament, la modificació de la llei per prohibir els símbols religiosos segueix el seu curs. La família sap que amb la nova norma ja no hi ha lloc al dubte.

VILARRUBLA AFIRMA QUE LA LLEI "NO VETA LA LLIBERTAT RELIGIOSA”

El Govern va aprovar ahir el projecte de llei de modificació de la Llei qualificada d’Educació que prohibeix l’exhibició de qualsevol mena de símbols i signes religiosos ostentosos a l’Escola andorrana i ara haurà de ser validat pel Consell General. Segons va explicar la ministra Ester Vilarrubla, amb la nova normativa “no vetem la llibertat religiosa en cap cas ni que no es pugui manifestar, estem parlant de reduir la manifestació dels símbols religiosos”. En el mateix sentit, va argumentar que “defensem que és important regular l’ús d’aquests símbols ostentosos perquè una de les funcions de l’estat és la de garantir la convivència entre els seus ciutadans i especialment a les escoles i pensem que aquesta neutralitat facilita la convivència i volem apostar perquè sigui així”. La modificació de la llei, més enllà de prohibir els símbols religiosos, també incorporarà una assignatura alternativa per a les famílies que no vulguin escollir la religió catòlica. Fins ara, els alumnes que no feien religió dedicaven l’hora lectiva a fer treball personal a l’aula amb el mestre de referència. L’assignatura alternativa es treballarà durant divuit mesos per tal de pensar en una opció “d’una manera prou serena i preparant els docents per impartir-la”, va indicar Vilarrubla. Així mateix, la ministra d’Educació va assegurar que aquesta modificació “no toca els compromisos amb el Concordat”.

tracking