cass

L'últim estudi manté al 2024 l'inici de la crisi de les pensions

Els experts francesos afirmen que el 2039 el sistema serà insolvent si no es prenen mesures

L'entrada de la Caixa Andorrana de Seguretat Social.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El darrer estudi actuarial realitzat per experts francesos sobre l’estat del fons de pensions de la CASS marca que el 2024 les pensions que s’estaran pagant ja seran superiors als ingressos de les cotitzacions de la branca de vellesa de la seguretat social. La data no ha variat respecte a l’anterior estudi actuarial, tot i l’efecte de la pandèmia i les hipòtesis d’una situació econòmica complicada. L’estudi es va demanar a petició de terceravia, per tal de tenir una radiografia actual del sistema de pensions. Les conclusions van ser exposades pels responsables de la CASS la setmana passada als consellers generals en el marc de la comissió especial per al futur de les pensions. Segons aquest darrer informe, si no s’actua abans, a partir del 2024 serà necessari que l’Estat intervingui per cobrir el desequilibri entre les cotitzacions i les prestacions i el 2039 el sistema ja serà insolvent.

Els experts indiquen que els resultats estan en la mateixa línia de l’estudi que es va fer a final del 2018, amb poques variacions pel que fa al calendari. Una qüestió lògica, apunten, tenint en compte que no hi ha hagut grans canvis en els paràmetres del sistema i enmig d’un entorn econòmic desfavorable. Per tot plegat, les conclusions de l’informe insisteixen en la necessitat de prendre decisions. “Qualsevol retard en la implementació de les reformes complicarà la solució del problema, augmentant amb el temps el pes dels drets adquirits en condicions actuarialment desequilibrades”, afirmen.

MESURES

El document conclou que una de les principals causes del desequilibri del sistema és el coeficient de conversió, actualment de 9,6, que és massa baix per l’esperança de vida actual. Dit d’una altra manera, un jubilat ha adquirit tot el que ha cotitzat quan compleix 74,6 anys (65 + 9,6), però l’esperança de vida és superior als 82 anys. La reforma del 2015 va permetre incrementar de 8 a 9,6 el coeficient de conversió però segueix sent insuficient.

Modificar aquest paràmetre és una de les propostes dels experts francesos per garantir el futur de les pensions. També proposen allargar l’edat de jubilació i plantegen la necessitat de tenir un sistema complementari. En aquest darrer cas, expliquen que d’altres sistemes que poden ser objecte de comparació com ara el de Mònaco o Nova Caledònia tenen règims complementaris obligatoris que permeten que les pensions siguin més altes.

D’aquí a quinze dies, la comissió es tornarà a reunir per escoltar les propostes concretes de la CASS per garantir el futur de les pensions. És a dir, per exemple, no només per apuntar que cal allargar l’edat de jubilació, sinó fins a quina edat i com s’hauria d’aplicar el canvi. El que té clar la parapública és que per mantenir el sistema cal un conjunt d’actuacions que, en última instància, haurà d’aprovar el Consell General. Les propostes de la CASS també inclouen la creació de plans d’empresa que contribueixin a la branca de jubilació, per tal de crear un sistema complementari per assolir la suficiència i la sostenibilitat. La CASS també considera que el repartiment del percentatge de cotització ha de ser diferent. En concret, calculen que per fer viable el sistema caldria passar quatre punts de la branca de salut a la de jubilació. Això suposaria que del 22% de cotització actual es redistribuiria en un 16% per a la caixa de pensions i un 6% per a la de salut. La cobertura dels diners perduts a la branca general hauria de ser per transferència del Govern.

PENSIONS

1. Crisi a partir del 2024 i insolvent a partir del 2039

El sistema de pensions entrarà en crisi en dos anys i serà insolvent a partir del 2039 si no es prenen mesures per revertir la situació actual.

2. Es manté la tendència del 2018 tot i la covid

Els experts indiquen que es manté la tendència ja detectada en el darrer estudi, del 2018, tot i la pandèmia i un entorn econòmic desfavorable.

3. Edat de jubilació, valor del punt i plans privats

L’informe proposa allargar l’edat de jubilació, modificar el coeficient de conversió i implementar règims complementaris per garantir les pensions.

4. Presentació de mesures concretes

La CASS presentarà en quinze dies davant la comissió especial per garantir el futur de les pensions les mesures concretes que creu necessàries.

tracking