comissió especial

La Covid ha tingut poc impacte en el futur de les pensions

La CASS presenta els nous estudis actuarials al Consell General

L'entrada de la CASS.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president del consell d’adminsitració de la CASS, Albert Font, i el president del Fons de Reserva de Jubilació (FRJ), Jordi Cinca, van presentar ahir davant la comissió especial per al futur de les pensions els darrers estudis actuarials. L’última previsió situava en el 2024 el moment que els ingressos per cotitzacions ja no seran suficients per pagar les pensions. La crisi provocada per la pandèmia va tenir un impacte negatiu sobre aquesta data marcada al calendari tot i que l’atzucac es va superar relativament ràpid i la previsió per acabar amb el fons per a les jubilacions és gairebé la mateixa que abans de la pandèmia, segons van explicar ahir fonts presents a la reunió amb els responsables de la CASS.

La reunió va servir per fer una radiografia de la situació i perquè els parlamentaris poguessin fer preguntes. El socialdemòcrata Jordi Font va demanar si un increment del nombre de cotitzants actual podria solventar el problema sense aplicar mesures. Des de la CASS es va deixar clar que això només solucionaria el problema a curt termini perquè aportaria una injecció de diners però a la llarga encara l’agreujaria més, perquè als nous treballadors se’ls hauria també de pagar la jubilació. El problema, van recordar, és estructural perquè, entre d’altres qüestions, l’esperança de vida és molt més elevada del que el sistema preveia quan es va crear.

Precisament retardar l’edat de jubilació o apujar les cotitzacions són dues de les mesures que ahir van tornar a posar-se sobre la taula. No serà, però, fins a la propera reunió que la CASS concretarà les mesures que considera que s’han de dur a terme per garantir el futur de les pensions.

tracking