ATAC RUS A UCRAÏNA

Un centenar d'ucraïnesos es reuneixen en protesta contra la invasió de Rússia

L'Associació d'Ucraïnesos d'Andorra està treballant amb la Creu Roja per engegar una campanya de recaptació de fons per enviar ajuda al país

Protesta a la plaça de Cloud

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La diàspora d'ucraïnesos que viuen a Andorra s'ha reunit aquest matí a la plaça deCloudper protestar contra els atacs per part de Rússia que rep el seu país. S'han acostat majoritàriament residents i turistes d'Ucraïna, però també hi han participat ciutadans russos i georgians que es posicionen en contra de la guerra. A la concentració es podien veure banderes ucraïneses i cartells amb missatges contra la guerra i la invasió russa, també han estès unRushni, una tela cerimonial de la pasqua ortodoxa típica de l'estat d'Europa de l'est amb fotografies de les conseqüències dels bombardejos.AnastasiiaKravets, presidenta de l'Associació d'Ucraïnesos d'Andorra ha demanat que Europa doni suport a Ucraïna i que no es miri cap a l'altra banda. "L'ull deSauronara mira cap al nostre país, però podria mirar cap a qualsevol altra banda" explicaKravetsrespecte a les ambicions imperialistes del govern de Rússia. L'associació està treballant amb la Creu Roja organitzar una campanya de recaptació de fons i que l'ONG pugui enviar ajuda al país d'Europa de l'est.

La majoria dels assistents tenen família i amics que estan patint directament les conseqüències de la guerra. És el cas de la mare de la Marina, una de les membres de l'Associació d'Ucraïnesos d'Andorra, que té87anys i viu a Kíev. Ha patit els bombardejos que cauen sobre la ciutat i per la seva edat i estat de salut no pot fer el viatge per sortir del país. L'Olga, una dona ucraïnesa casada amb un andorrà té tota la família vivint en ciutats del nord-est del país, relativament a prop de la frontera amb Rússia. Explica que a la seva ciutat, Poltava, un míssil va impactar contra una llar d'infants. Assegura que tothom té molta por i que molts homes han hagut d'agafar les armes per defensar-se. Altres manifestants afirmen que en les regions més centrals i occidentals del país l'amenaça encara no és tangible, però es nota l'arribada de refugiats com el cas de Lviv a tocar de la frontera amb Polònia o les regions properes al límit amb Hongria, Eslovàquia, Romania i Moldàvia.

Tot i que els ucraïnesos eren la majoria dels manifestants ciutadans, russos com l'EkaterinaUstinahan participat en la concentració. Un sector considerable de la població russa rebutja les operacions militars i l'Ekaterinaha detallat que en el seu cercle és l'opinió majoritària, tot i que els familiars i amics que té a Rússia no ho expressen públicament per la por a les represàlies. També ha participat en la concentració un home georgià que va viure els atacs russos al seu país el 2008 i que s'ha solidaritzat amb els ucraïnesos reunits aquest matí a la plaça deCloud.

tracking