condicions dels reclusos

Queixa del PS per les hores dins la cel·la d'interns no perillosos

El grup va entregar un informe al ministeri de Justícia amb 15 propostes de millora de la gestió de la presó però no va obtenir resposta

Dos presos a la seva cel·la.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El grup parlamentari socialdemòcrata afirma que hi ha greus mancances de gestió que afecten els interns del centre penitenciari de la Comella. Entre altres qüestions, destaca que els interns passen massa hores dins la cel·la, sense relació interpersonal, en condicions equivalents als presos de primer grau, malgrat que la majoria no són perillosos. També denuncien que s’estableix un període mínim de reclusió per accedir a determinades comunicacions amb l’exterior, que s’ofereixen comunicacions telemàtiques només en substitució del vis-a-vis o que no es modifiquen els dies preestablerts per a visites íntimes en cas que la interna tingui la menstruació.

Són algunes de les conclusions que el PS va recollir en un informe arran d’un treball de camp que van fer Pere López i Judith Salazar conversant amb els interns de la presó –preventius, penats i dones– i que va ser traslladat al ministeri de Justícia i Interior amb la voluntat de buscar solució a les mancances detectades. Davant la falta de resposta, però, els socialdemòcrates van decidir formular diverses preguntes escrites a sindicatura per tal que el Govern hagués de donar compte. En tot cas, els socialdemòcrates van destacar de les reunions amb els presos que les mancances són de gestió i no de tracte, ja que tots els interns van indicar que la relació amb els carcellers és bona.

Mancances detectades

En concret, l’informe elaborat pels socialdemòcrates detecta vuit mancances des d’un punt de vista de règim intern i set des d’un punt de vista del sistema judicial penal. Entre aquestes qüestions destaquen la poca oferta formativa, especialment entre la franja d’edat de 18 a 25 anys. Per millorar-ho, proposen ampliar l’oferta formativa, essencialment en FP, idiomes i programes de formació al llarg de la vida amb l’objectiu que els presos aprofitin la seva estada a la presó i la seva reinserció sigui més fàcil. També pensant en la reinserció, apunten que el treball ha de ser un dret però no una obligació per als presos preventius que ho sol·licitin i ha de ser un dret i un deure per als penats. En aquest sentit, denuncien que els reclusos que treballen hagin d’assumir el cost de la seva manutenció i allotjament. “La mesura sembla orientada essencialment a la reducció dels salaris que perceben”, sentencien en l’informe.

De les reunions fetes amb els interns, els presidents de la formació extreuen que cal incidir en l’atenció professional als reclusos, essencialment l’educació social i l’atenció psicològica. Sempre amb l’objectiu de la reinserció, demanen que es defineixi un òrgan de supervisió penitenciària intern, integrat per professionals que facin el seguiment de l’evolució dels presos per orientar-los, davant la inexistència d’una junta de tractament.

Al seu entendre, el règim disciplinari està mal dissenyat, pensant més en el càstig que no en la reinserció. Per això proposen modificar la llei qualificada penitenciària i replantejar les sancions disciplinàries des d’un punt de vista de la reeducació del comportament dels reclusos i no únicament des del vessant punitiu.

A nivell judicial, remarquen que hi ha una manca de procediment preferent de justícia penal amb els interns ingressats amb caràcter preventiu i que es fa un abús del recurs de la presó preventiva. Consideren que també s’abusa del recurs a la pena accessòria d’expulsió administrativa del país i demanen que no s’apliqui per a reincidents, per no anar en contra del dret a la segona oportunitat. Denuncien també que el procediment de beneficis penitenciaris està mal dissenyat i consideren que s’ha de dissenyar un sistema motivador amb beneficis, com ara permisos o reduccions de condemna supervisats per un batlle de vigilància penitenciària.

MANCANCES

1 Condicions de presó d’alta seguretat

El PS denuncia que els presos passen massa hores tancats a la cel·la. Comparen la mesura amb els interns de primer grau, però asseguren que es fa amb els reclusos que no són perillosos.

2 Abús de l’expulsió i la presó preventiva

La formació considera que es fa un abús de la presó preventiva i de la pena d’expulsió del país. En el primer cas, alerten que falta un procediment preferent per als ingressats a presó amb caràcter preventiu. Proposen que en el darrer cas es limiti l’expulsió als reincidents, per donar compliment a la segona oportunitat.

3 Manutenció i allotjament si treballen

El PS considera un despropòsit que els reclusos que treballen hagin d’assumir el cost de la seva manutenció i allotjament. Consideren que la mesura sembla orientada essencialment a la reducció dels salaris que perceben.

4 Falta d’atenció psicològica i educació social

Consideren que cal millorar l’atenció professional als reclusos, essencialment l’educació social i l’atenció psicològica per ajudar-los amb la reinserció.

5 Règim disciplinari mal dissenyat

Proposen replantejar les sancions des del punt de vista de la reeducació del comportament dels reclusos i no únicament des del vessant punitiu. Creuen que cal fer el mateix amb els beneficis (permisos, reducció de condemna...), que haurien d’estar supervisats per un batlle.

tracking