Jutgen un metge acusat d'un delicte d'homicidi per imprudència

La Fiscalia demana 15 mesos de presó condicional i la inhabilitació de dos anys

La seu de la Justícia.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La vista oral davant el Tribunal de Corts pel cas d’un pneumòleg acusat d’un presumpte delicte d’homicidi per imprudència greu va començar ahir i continuarà avui.

Els fets pels quals se’l jutja es remunten a l’any 2005, quan el pneumòleg va ser assignat metge tractant d’una pacient ingressada el 13 de març amb una infecció respiratòria greu. El cap de setmana del 19 i 20 de març la dona va quedar temporalment a càrrec d’una metgessa de guàrdia que va demanar una analítica general “no urgent”. Ara bé, el 23 de març, passat el cap de setmana, el metge tractant va signar l’alta de la pacient perquè “el motiu de l’ingrés estava solucionat” i no va esperar els resultats de l’anàlisi que quedaven pendents –entre els quals hi havia el d’hepatitis C–. L’informe emès el 24 de març va concloure que la pacient patia hepatitis C, però el pneumòleg mai va consultar els resultats.

El metge acusat va al·legar que al moment de l’alta “hi havia molts resultats pendents que no eren rellevants en la meva praxi de pneumòleg” i que, per aquest motiu, no s’hi va interessar. A més, va reivindicar que com a metge liberal “no tenia accés al sistema informàtic” i que ningú li va notificar els resultats que indicaven la malaltia. En la seva defensa, va assegurar que “en qualsevol hospital si surten malalties infeccioses salten les alarmes” i va afegir que des del laboratori “es podria haver fet la declaració obligatòria” o la metgessa sol·licitant de la prova podria haver-se interessat pels resultats.

Un cop donada d’alta la pacient, el pneumòleg va continuar visitant-la durant anys per controlar la malaltia pulmonar crònica que patia, però mai li va comunicar que tenia hepatitis C.

Segons va informar el cap del servei de laboratori, en aquella època els informes s’imprimien, es feien arribar físicament a la planta i es posaven a la carpeta del pacient. Ara bé, si aquest ja havia rebut l’alta podien quedar arxivats, encara que des dels ordinadors del SAAS els metges podien consultar-los, va explicar.

L’any 2011 la dona va tornar a ingressar a l’hospital i, en aquell moment, el metge que la va atendre va consultar la seva història clínica i li va comunicar que patia hepatitis C. La dona va morir tres mesos més tard i al cap d’un temps els seus fills van presentar una querella per depurar responsabilitats. L’any 2013 la Batllia va processar el metge tractant en l’ingrés del 2005 per un presumpte delicte d’homicidi imprudent i ahir, vuit anys més tard de la denúncia de la família, va començar el judici.

La Fiscalia demana que se’l condemni pel delicte major d’homicidi per imprudència greu a 15 mesos de presó condicional i a la inhabilitació durant dos anys. Per la seva banda, l’acusació particular manté la qualificació del delicte, però reclama que se’l castigui a vint-i-quatre mesos de presó condicional i a sis d’inhabilitació.

CULPABLE D’ABUSOS SEXUALS

Aquesta no és la primera vegada que aquest doctor es troba involucrat en un procediment penal. El 2012 va ser condemnat per quatre delictes majors d’abusos sexuals amb prevalença de situació a persones majors d’edat.

CRONOLOGIA

13/03/2005

Ingrés d’urgència

Ingressen una dona amb una infecció respiratòria i li assignen el pneumòleg acusat com a metge tractant.

19/03/2005

Anàlisi

La metgessa de guàrdia demana una anàlisi general “no urgent” per descartar altres patologies.

23/03/2005

Rep l'alta

El pneumòleg firma l’alta de la pacient encara que hi ha resultats pendents de l’analítica, d’entre els quals hi havia el d’hepatitis C. Mai es va informar.

24/03/2005

Positiu en hepatitis C

Els resultats confirmen que la dona pateix hepatitis C, però ningú se n’informa ni li ho comunica.

Gener 2011

Ingressen la dona

La pacient ingressa de nou i el metge que l’atén, després de consultar el seu historial, li diu que té hepatitis C. El pneumòleg que la va tractar el 2005 la va visitar al llarg dels anys i mai la va informar.

Març 2011

Defunció

La pacient mor tres mesos després d’assabentar-se de la malaltia. Els fills interposen una querella.

tracking