atac rus a ucraïna

Fugir de la guerra

Els quatre andorrans que el Govern ha localitzat a Ucraïna viatjaven ahir a última hora cap a l’extrem oest del país

L'ambaixada espanyola a Ucraïna (a la foto la seu a Kíev) ha ajudat en la repatriació d'andorrans.

Creat:

Actualitzat:

Els quatre andorrans que el Govern ha localitzat a Ucraïna continuaven, al tancament d’aquesta edició, un viatge etern per carretera en direcció a la frontera amb Polònia. L’ambaixada d’Espanya a la capital ucraïnesa va ajudar en la repatriació. “He parlat amb un dels andorrans que ja han sortit de Kíev i s’estaven dirigint cap a la frontera polonesa. Ells evidentment estaven espantats però vull fer una crida a la calma. La ministra d’Afers Exteriors hi està treballant des de fa dies sense descans. Encreuo els dits perquè tot vaig bé i molt aviat aquestes persones puguin tornar a Andorra”, va declarar ahir el cap de Govern, Xavier Espot.

Un dels andorrans atrapats a Ucraïna és Jordi Escura, preparador físic de la selecció femenina de futbol del país europeu. L’esportista va iniciar la ruta de 500 quilòmetres que separen Kíev de Lviv, una ciutat a prop de la frontera de Polònia, ahir pels volts de les onze del matí.

Escura va tornar anit a Ucraïna des de Turquia, on la selecció ucraïnesa havia participat en un torneig, i havia d’agafar un vol avui amb destinació Barcelona perquè ja estava planejada la sortida del país. L’operació russa i el tancament de l’espai aeri van impedir poder posar rumb cap a Andorra.

L’AUTOPISTA, SATURADA

La crònica del viatge la iniciava Escura passades les dotze del migdia [hora d’Andorra] a les xarxes socials per anunciar que ja estava a la furgoneta amb el seu company, l’entrenador de la selecció de futbol femenina d’Ucraïna, Lluís Cortés. Una hora després Cortés va fer un tuit anunciant que en el trajecte que estan fent “la situació és caòtica perquè hi ha molt trànsit i avancem molt a poc a poc. Però estem bé i en contacte amb l’ambaixada [espanyola]”.

Escura va publicar a les quatre un tuit explicant que “seguim el camí de sortida. Portarem unes cinc hores al cotxe i fets uns 20 quilòmetres. Autopista saturada i gent amb les bosses intentant marxar”. I Lluís Cortés relatava poc abans que ja havien aconseguit accedit a l’M-06, la carretera principal cap a Lviv.

Uns minuts abans de les cinc Cortés va piular que començava a fer-se de nit i feien un canvi de xofer a la furgoneta. “Aquest senyor torna a Kíev caminant per anar amb els seus i iniciar un nou camí amb ells. Professional o heroi? Thank you Dima, the best”, va destacar l’entrenador català. Les complicacions que van trobar a la ruta van fer que avancessin molt a poc a poc. Cortés va indicar poc abans de les sis de la tarda que en sis hores de viatge “hem recorregut uns 35 quilòmetres allunyant-nos de Kíev. Ens queden uns 500 quilòmetres per arribar a Lviv”.

Abans del tancament d’aquesta edició, a la mitjanit, relataven que encara tenien per endavant 350 quilòmetres.

POLÍTICA

La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, va participar ahir a la tarda a la reunió extraordinària del consell permanent de l’Organització per a la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE), convocada després que a la matinada s’iniciés l’operació militar de Rússia. Durant la seva intervenció a l’OSCE, Ubach va expressar la “màxima preocupació d’Andorra pel que fa al deteriorament de la situació de seguretat a Ucraïna”, va “condemnar de manera ferma l’ús de la força” i va fer una crida “perquè es respectin els principis del dret internacional, la Carta de les Nacions Unides i l’Acta final d’Hèlsinki”.

La titular d’Afers Exteriors va defensar que “el Principat està compromès amb la independència, la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna dins de les seves fronteres reconegudes internacionalment”, i va assegurar que “encara no és massa tard per a la diplomàcia i per arribar a una solució pacífica, política i sostenible”, per la qual cosa va apel·lar a totes les parts a iniciar un diàleg fent ús dels canals diplomàtics i dels mecanismes internacionals: “La via diplomàtica i el diàleg han de prevaldre. És la nostra responsabilitat comuna trobar una manera de reduir aquestes tensions i evitar el patiment de la població civil.”

El representant del Consell General a la reunió de l’OSCE, Ferran Costa, va expressar la “màxima preocupació pel deteriorament de la situació a Ucraïna i els seus voltants i l’augment de les tensions”. El president del grup parlamentari liberal va condemnar fermament l’ús de la força i va fer una crida a respectar els principis del dret internacional, la Carta de les Nacions Unides i l’Acta final d’Hèlsinki. Costa va destacar que Andorra “està compromesa amb la independència, la sobirania i la integritat territorial d’Ucraïna dins de les seves fronteres reconegudes internacionalment”, i per això va demanar a totes les parts que comencin un diàleg a favor d’una solució pacífica.

El cònsol honorarid’Ucraïna a Andorra, Antoni Zorzano, va destacar que l’operació militar russa “és una desgràcia mundial”, i va desitjar que Europa i els Estats Units “es decideixen a defensar Ucraïna perquè si no a Putin un dia ens el trobarem aquí i si haguessin reaccionat el 2014, quan va començar això, ara no estaríem així”. Zorzano va assegurar que no hi ha més opció que “capitulació o fer front a Rússia, no hi ha solució pacífica, [Putin] no la vol”, i va insistir que el president rus “ha marcat unes línies inviolables i primer serà Ucraïna, després els països bàltics i després Polònia”. Zorzano va assenyalar que “és el mateix que va passar amb la Segona Guerra Mundial, ningú no va dir res a la invasió de Polònia i [Hitler] es va pensar que ho podia fer”.

Immigració té registrats 199 ucraïnesos amb permís de residència i treball o de residència passiva i 14 temporers d'hivern.

VÍCTIMES MORTALS

Cinquanta-set ucraïnesos van morir i 169 van ser ferits ahir en el primer dia de l’atac contra Ucraïna, segons el ministeri de Salut del país europeu. Rússia va envair Ucraïna per l’est, el sud i el nord, i ahir s’acostava a Kíev, amb l’argument de “desmilitaritzar” el país veí i defensar-se dels “riscos per a la seguretat” que, sosté Putin, han sorgit pel rebuig dels EUA i l’OTAN a la seva exigència de no acostar-se més a les seves fronteres.

CRONOLOGIA

06.00

Incertesa

L’aeroport de Kíev està tancat. Jordi Escura i Lluís Cortés encara no saben si hauran de quedar-se a la capital ucraïnesa o fugir en tren o cotxe cap a l’oest del país.

11.00

Sortida de Kíev

Escura i Cortés pugen a la furgoneta que els ha de portar a la frontera amb Polònia. El vehicle busca la sortida menys col·lapsada de la ciutat.

17.00

20 quilòmetres

El vehicle d’Escura i Cortés fa més de cinc hores que viatja per l’autopista i només ha pogut recórrer 20 quilòmetres. Les complicacions a la carretera per l’alta afluència de vehicles fan difícil la sortida.

21.00

Direcció contrària

Escura i Cortés s’han allunyat uns 80 quilòmetres del centre de Kíev en unes deu hores de viatge. El cotxe circula en direcció contrària per circular amb més rapidesa.

24.00

A 350 quilòmetres

A la mitjanit únicament han fet 150 quilòmetres i els resten 350 més per arribar a la ciutat fronterera de Lviv. Asseguren no tenir por.

"NO OBLIGAREM CAP CIUTADÀ A MARXAR"

El cap de Govern, Xavier Espot, va assegurar ahir a la tarda que “no obligarem a marxar” cap ciutadà ucraïnès “cap a una zona on pugui estar en perill la seva vida”. Amb aquesta afirmació, Espot va deixar clar que malgrat que la Llei d’immigració preveu una durada màxima de tres mesos en règim turístic per als visitants forans, s’oferirà en aquest cas una excepció per raons “humanitàries”. Amb tot, el cap de Govern es va mostrar prudent perquè la situació es pugui reconduir en els millors termes. “Hi ha marge suficient”, va dir.

tracking