cossos especials

Creix el malestar entre els agents penitenciaris pels conflictes interns

El Sindicat Penitenciari afirma que les acusacions de part dels carcellers són mentida i carrega contra la passivitat del director i del ministeri

Agents penitenciaris durant la diada de la patrona del cos.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA) va negar ahir les acusacions “d’amiguisme” fetes per una part dels treballadors de la presó. El primer secretari de l’organització, Jordi Fius, va assegurar que no és cert que no es comptés amb tots els sindicats per dur a terme la planificació laboral d’enguany i va lamentar “la patètica imatge que estem donant com a col·lectiu”. Fius va explicar que cada mes es fan reunions amb la direcció, “de manera que no és cert que no hi ha comunicació”.

El cas més greu que denunciava el grup de treballadors en declaracions recollides pel Diari acusava la direcció de deixar sense càstig dos vigilants que es van quedar adormits al centre de control operatiu, des d’on es té accés a les càmeres de seguretat i a les portes de la presó. Un dels agents, explicaven, va ser destituït de la unitat sense cap altra sanció, mentre que l’altre carceller ni tan sols va ser apartat del lloc esmentat. Sobre aquesta acusació, Fius no va voler fer cap comentari. “És una qüestió interna que s’ha de solucionar dins de la presó”, va opinar, tot afegint que els fets van passar fa mesos “i està fora de context explicar-ho ara”.

Amb tot, el representant de l’SPA va ser molt crític amb la gestió del director de la presó, tot afirmant que no compleix les obligacions que comporta el seu càrrec. Sobre el director adjunt, contra qui anaven dirigides les crítiques de bona part dels carcellers, va indicar que “fa coses i òbviament també s’equivoca”. “Nosaltres no som afins a la direcció com s’ha dit, es fan coses bé i coses no tan bé”, va argumentar. La mala relació entre el primer i el segon responsable del centre penitenciari tampoc ajuda a millorar la gestió i l’ambient laboral, segons Fius. La crítica també va anar dirigida contra el ministeri de Justícia, a qui va retreure que no escoltin les propostes dels sindicats. “És un ministeri immòbil, que no ens ajuda gens i que l’únic que fa és tirar per terra totes les propostes dels sindicats i la direcció”, va sentenciar.

Les declaracions encreuades de treballadors de la presó evidencien que el malestar laboral al centre penitenciari està creixent i que les desavinences amb la manera de fer de la presó i de retruc del ministeri en són com a mínim part de la causa. El Govern va declinar ahir fer cap tipus de declaració. El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, està confinat per ser positiu de covid i vol reunir-se amb totes les parts implicades per conèixer quina és la situació a la presó abans de pronunciar-se, segons van indicar des de l’executiu. Un posicionament que també van compartir amb els responsables de la presó, que tampoc es pronunciaran fins a trobar-se amb el ministre. El Sindicat d’Institucions Penitenciàries (SIP) tampoc va voler pronunciar-se ahir sobre el conflicte intern a la presó.

EL VIS-A-VIS TORNA A ESTAR OPERATIU DESPRÉS DE DOS ANYS

El vis-a-vis íntim torna a estar permès a la presó. El centre penitenciari va enviar una circular interna dimecres per informar del canvi, després de gairebé dos anys amb la mesura congelada a causa de la covid. Amb l’esclat de la pandèmia, es van restringir totes les visites per frenar la propagació del virus. Una mesura que es va anar flexibilitzant per a les visites normals, tot i estar limitades en nombre de persones i haver de seguir els protocols dictaminats per Salut en cada moment. Pel que fa al vis-a-vis íntim, des del Govern s’ha defensat fins ara que no se n’havia realitzat cap perquè cap intern ho havia sol·licitat i que en cas de rebre una petició, s’estudiaria el protocol a seguir per recuperar aquest tipus de trobades. La versió de Govern, però, va ser desmentida per diverses fonts properes a la presó, que van indicar que sí que hi ha hagut presos que han sol·licitat tenir un vis-a-vis íntim durant aquest temps però que se’ls havia denegat. Ara el posicionament ha canviat i la setmana que ve hi haurà la primera trobada després de gairebé dos anys.

tracking