Queixes de la gestió

La presó deixa impune la negligència de dos vigilants

Un grup de carcellers denuncia “amiguisme” per part del director adjunt i afirma que ha deixat sense sanció dos vigilants que es van quedar adormits

El director adjunt de la presó amb el ministre Rossell i el director del centre.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un important grup de treballadors del centre penitenciari ha explotat davant del que considera un tracte “d’amiguisme” per part del director adjunt de la presó, Oriol Magrinyà. Aproximadament el 75% dels carcellers, segons les fonts consultades, s’estan mobilitzant per denunciar, entre d’altres qüestions, que la direcció del centre va deixar impune una negligència comesa per dos vigilants.

En concret, detallen les fonts, els dos penitenciaris es van adormir mentre treballaven al centre de control operatiu, des d’on es té accés a les càmeres de seguretat i a les portes de la presó. Un dels agents, expliquen, va ser destituït de la unitat sense cap altra sanció, mentre que l’altre carceller ni tan sols va ser apartat del lloc esmentat. Els treballadors de la Comella afirmen que l’agent que no va ser desplaçat manté una relació d’amistat amb el director adjunt del centre. Deixen clar que aquests tipus d’infraccions són un motiu més que suficient per obrir un expedient disciplinari i alerten que aquestes discriminacions de tracte entre treballadors poden ser constitutives de delictes.

DECISIONS ARBITRÀRIES

Les queixes internes no acaben aquí. Els treballadors de la presó asseguren que s’han comès altres arbitrarietats sempre amb el consentiment del director adjunt del centre de la Comella. Els penitenciaris també denuncien que la planificació que s’ha realitzat per a aquest any s’ha fet amb la designació directa i arbitrària d’un agent del grup de detenció i règim obert de la unitat de custòdia, execució de penes i mesures, i membre de la junta directiva del Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA), quan fins ara aquesta tasca s’havia realitzat amb la col·laboració dels dos sindicats actualment actius.

Un comportament similar va succeir, exposen, amb el desenvolupament dels reglaments. Els treballadors asseguren que s’ha designat arbitràriament un agent penitenciari per elaborar diferents reglaments durant més d’un any sense tenir cap tipus de formació en l’àmbit jurista o legislatiu. Indiquen que fins ara han treballat sense que aquests reglaments estiguessin desplegats i que per tant no consideren estrictament necessari perdre un efectiu que no està qualificat per dur a terme aquesta feina en un moment en què hi ha falta de personal.

En aquest mateix sentit, asseguren tenir constància que el reglament d’accés, promoció i carrera professional, el d’especialitats, el de formació, el codi deontològic i el reglament de l’activitat sindical estan sent elaborats i revisats per un jurista. Aquest fet encara posa més en qüestió, segons manifesten els denunciants, que s’hagi designat una persona exclusivament a la realització dels reglaments que posteriorment seran supervisats per un jurista. També remarquen les dificultats que han tingut durant els últims mesos, amb un elevat nombre de baixes mèdiques, que han hagut de cobrir amb hores extraordinàries, mentre la persona designada per la direcció per a aquesta tasca feina un torn de vuit hores.

Tot plegat, deixen clar les fonts consultades, ha fet incrementar l’escletxa laboral ja existent i el malestar no tan sols entre els uniformats, sinó també per part dels administratius i personal tècnic. Consideren que és evident la manca de comunicació i de transparència envers els sindicats i els membres del departament d’Institucions Penitenciàries per part de la direcció, així com una gestió arbitrària del personal. Afirmen que la relació laboral i personal dins de la presó s’ha deteriorat i ha comportat una desmotivació del personal pels greuges comparatius.

DENÚNCIA

1. Negligència sense expedient disciplinari

Els treballadors de la presó denuncien que la direcció va deixar impune la infracció de dos vigilants, que es van quedar adormits al centre de control operatiu.

2. Queixes per designacions arbitràries

Els treballadors es queixen que s’esculli de forma arbitrària alguns empleats per realitzar tasques per a les quals no tenen cap formació específica.

3. Planificació sense els dos sindicats

Els carcellers també denuncien que s’ha realitzat la planificació anual per al 2022 sense comptar amb els dos sindicats actius.

4. Falta de transparència i comunicació

Afirmen que la falta de transparència i comunicació està incrementant el malestar i l’escletxa laboral ja existent.

EL PS DEMANA DETALLS DE LES CONDICIONS DELS INTERNS AL CENTRE PENITENCIARI

La consellera general socialdemòcrata Judith Salazar va entrar ahir una demanda d’informació per conèixer les condicions dels interns del centre penitenciari. La consellera general, a banda de les dades estadístiques relatives a la presó preventiva, al compliment de les penes o als llocs del treball que s’ofereixen a les persones en règim d’internament, també ha demanat pels espais, l’oferta educativa orientada a la reinserció o l’atenció psicosocial de què disposen els reclusos. Altres inquietuds són les relatives amb les comunicacions amb l’exterior en l’àmbit de la parella i el familiar o com ha afectat la pandèmia la dinàmica del centre, entre altres. Així mateix, Salazar pregunta si hi ha un procediment judicial penal preferent amb els ingressats amb caràcter preventiu, quants condemnats han accedit a beneficis penitenciaris i a quins, entre d’altres qüestions.

tracking