justícia

Govern recorrerà contra el 'no' europeu al registre de la marca 'Andorra'

El tribunal de la UE avala el rebuig de l’oficina de la propietat intel·lectual

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu del Govern, Eric Jover, va anunciar ahir que l’executiu recorrerà contra la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE), que ha desestimat “en la seva totalitat” el recurs presentat contra la decisió de l’oficina de la propietat intel·lectual de la UE, que va denegar el febrer del 2018 la sol·licitud de registre de la marca Andorra de diversos productes i serveis i que va ser confirmada un any després.

El Govern va demanar registrar la marca Andorra en 45 categories i l’oficina europea va decidir que no n’autoritzava sis. En concret les relatives a les categories fotografia; tabac; operacions financeres, monetàries i serveis immobiliaris; organització de viatges; educació, formació, serveis d’entreteniment, activitats esportives i culturals, microedició, publicació de llibres, publicació de textos que no siguin publicitaris, publicació electrònica de llibres i diaris en línia i subministrament de publicacions electròniques en línia no descarregables; i tractaments de bellesa.

La sentència, dictada ahir, assenyala que el Govern no ha aconseguit desvirtuar les apreciacions de l’oficina de la propietat intel·lectual de la UE sobre el caràcter descriptiu de la marca sol·licitada en relació amb els productes i serveis de què es tracta i que l’oficina va entendre fonamentadament que aquesta marca no podia registrar-se, per tant, com a marca de la Unió Europea. “Es tracta efectivament d’un motiu de denegació absolut que justifica per si mateix que el signe no es pugui registrar com a marca de la Unió”, indica la sentència.

D’altra banda, el Tribunal General de la UE considera que, en la seva resolució, l’oficina de la propietat intel·lectual no va incomplir la seva obligació de motivació ni va vulnerar el dret de defensa ni va violar els principis de seguretat jurídica, igualtat de tracte i bona administració.

El Govern va al·legar que Andorra no és un país conegut per la fabricació dels productes i la prestació dels serveis en qüestió, de manera que per al consumidor no hi ha cap relació actual o potencial entre els productes i els serveis en qüestió i la marca sol·licitada que permeti considerar que el terme Andorra indica una procedència geogràfica en el sentit del reglament.

Un cop notificada la sentència, que condemna el Govern al pagament de les costes, l’executiu recorrerà al Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea.

CONFIRMADA LA INHABILITACIÓ DE DOS MESOS A UNA LLETRADA

El Constitucional ha desestimat el recurs d’empara presentat per la lletrada condemnada a dos mesos d’inhabilitació per deslleialtat professional. El TC confirma el veredicte dictat per la sala penal del Superior el 2021 que modificava la pena imposada per Corts en considerar que l’advocada havia representat la part contrària d’un antic client en el mateix procediment que els oposava. La condemna de Corts va ser d’un mes d’arrest nocturn condicional més la inhabilitació per 18 mesos i el Superior va rebaixar l’arrest a 15 dies i la inhabilitació a dos mesos.

tracking