Justícia

Els lletrats d'ofici del 'cas BPA' reclamen una remuneració digna

Els advocats consideren que mil euros per tot el judici és una remuneració ridícula

Alguns dels acusats entrant en una de les vistes del judici.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els advocats que han d’assistir d’ofici els imputats en la causa primera de BPA esperen que el col·legi faci les gestions oportunes perquè es tracta d’un judici excepcional que els robarà moltes hores de feina i la remuneració no és proporcional a l’esforç extra i la dedicació que mereix aquesta vista, ja que se situa prop dels 1.000 euros per un procés que té marcat el reinici per al 9 de maig i que hauria de finalitzar a final d’any.

Aquest va ser un dels temes que es van abordar dimarts durant l’assemblea del Col·legi d’Advocats, en la qual Sònia Baixench va ser elegida degana i substitueix Xavier Sopena. La degana va comentar que el primer tema a gestionar és el judici de BPA: “Per a aquest cas, la nostra voluntat és reunir-nos amb les institucions implicades, president de sala del Tribunal de Corts i Govern, per exposar l’excepcionalitat d’aquest cas i trobar solucions que resolguin la situació actual dels lletrats designats d’ofici.”

Els tres advocats designats d’ofici estan intentant obtenir una remuneració adequada d’acord a l’especialitat professional per part del Govern, que és qui paga el torn d’ofici, i aconseguir un ajornament suplementari per tramitació de la causa, perquè disposen de dos mesos i mig per llegir 300.000 folis. El col·legi ha iniciat les converses amb l’executiu i segons alguns dels lletrats consultats “no tenim constància que les converses hagin sigut pròsperes. Però hem parlat que es reactivin i es miri d’aconseguir això”.

El que no es pot interpretar és que es pagui un ofici d’aquest tipus com si fos un altre. Els advocats defensen que no es pot pensar a oferir una remuneració de 1.000 euros per una causa de 300.000 folis, molts mesos de vistes i cada vista d’una durada de sis hores: “Són moltes hores, molts visionats que en dos mesos i mig representaria 4.000 folis diaris de dilluns a diumenge i haver de visionar sis hores de vista diàries. És molt complicat. Estem mirant de gestionar aquestes qüestions a través del col·legi i veurem com evoluciona la pròxima setmana. Que es remuneri dignament la feina que hem de fer”, reclamen, davant una vista que qualifiquen d’“excepcional”.

ESPANYA REMET A LA FISCALIA L'ESCRIT D'ACUSACIÓ CONTRA GAO PING

La Fiscalia anticorrupció espanyola ha remès als homòlegs andorrans l’escrit d’acusació contra el presumpte líder de la màfia xinesa a Espanya, Gao Ping, per ajudar-los a acreditar el delicte de blanqueig de capitals pel qual està assegut a la banqueta l’exconseller delegat de BPA Joan Pau Miquel i 23 processats més en el judici per la causa primera de l’entitat, van informar ahir mitjans del veí del sud. El document acusa de blanqueig de capitals Sergi Fernández Genés, llavors director de banca privada internacional de BPA, a qui el ministeri públic espanyol atorga un paper fonamental en el rentat de diners per a l’organització criminal xinesa. De fet, sol·licita per a ell a Espanya onze anys de presó i més de 50 milions d’euros en multes. El jutge de l’Audiència Nacional espanyola José Luis Calama va dictar l’obertura del judici oral pel cas Emperador dimarts passat.

tracking