La mascareta deixa de ser obligatòria a l'aula i a la feina

Salut elimina l’obligatorietat de dur mascareta a l’interior de les aules sempre que es preservin els grups bombolla

Alumnes de l'escola andorrana de Santa Coloma sense la mascareta.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va anunciar ahir que a partir d’avui ja no seran obligatòries les mascaretes a l’interior de les aules, sempre que es preservin els grups bombolla. Això sí, per interaccionar amb altres nuclis de convivència o desplaçar-se pels passadissos del centre escolar caldrà mantenir l’ús de la protecció facial. Les mesures aprovades ahir pel consell de ministres afecten tant els docents com els escolars i també circumscriuen les activitats extraescolars.

El ministre va justificar la decisió sobre la base del grau d’immunització dels infants i el retrocés de la variant òmicron. En aquest sentit, va exposar que el 70% dels infants de cinc a nou anys han passat ja la malaltia i el 54% dels menors de cinc també l’han superada. “És difícil tenir un descontrol de la pandèmia”, va declarar Benazet, que va fer referència al retrocés de la variant òmicron com un altre dels factors clau que s’han tingut en compte a l’hora de prendre la decisió. D’altra banda, a partir de demà Salut deixarà de fer cribratges periòdics per realitzar-ne només a “grups sentinella”.

Igualment, el titular de Salut va confirmar que també s’eliminarà l’ús obligatori de la mascareta en el llocs de treball sempre que hi hagi un grup de convivència estable, de la mateixa manera que es podrà prescindir de la protecció facial a les reunions de feina. Quant a la pràctica d’activitats esportives en espais interiors ja no caldrà dur la mascareta sempre que es faci amb el mateix nucli de convivència. Respecte a l’assistència a esdeveniments esportius, l’ús de la mascareta serà obligatori si hi ha un aforament superior a les 300 persones en espais interiors, mentre que en espais exteriors el topall es fixarà en 1.000 persones.

Autotest a l’oci nocturn

Pel que a l’oci nocturn, Benazet va explicar ahir que les mesures anunciades la setmana passada es mantindran amb l’excepció que les discoteques podran repartir, sota la seva responsabilitat, autotests entre aquells clients que vulguin prescindir de la mascareta a l’interior i no s’hagin fet prèviament un test en les darreres 12 hores. Les sales de joc i recreatives podran tornar a obrir sense limitacions.

Finalment, el ministre va advocar per un retorn “prudent” a la normalitat tot augurant que d’aquí a poques setmanes desapareixerà el certificat covid com a mesura de control.

MESURES

1 La mascareta dins l’aula no és obligatòria

Des d’avui ja no caldrà dur mascareta dins l’aula. Sí que serà necessària per desplaçar-se o si s’interacciona amb altres grups bombolla.

2 Desapareixen els cribratges periòdics

A partir de demà desapareixen els cribratges periòdics en l’àmbit escolar i tan sols es realitzaran cribratges sentinella.

3 Eliminació de la mascareta a la feina

No caldrà dur la mascareta a la feina i se’n podrà prescindir en les reunions amb grups bombolla.

4 Esports interiors, sense mascareta

Tampoc caldrà dur la mascareta en la pràctica d’activitats esportives amb grups bombolla en espais interiors.

5 Nou règim d’aforament per als esports

Per als actes esportius a l’interior amb més de 300 persones caldrà mascareta i pass covid, per a espais exteriors seran 1.000 persones.

6 L’oci nocturn podrà repartir autotests

Les discoteques podran facilitar, sota la seva responsabilitat, autotests als clients que vulguin treure’s la mascareta.

7 Normalitat a les sales de joc i recreatives

Les sales de joc i recreatives podran tornar a obrir sense limitacions d’aforament i horari.

EL VIRUS ES COBRA LA VIDA D'UN HOME DE 87 ANYS I ELS CASOS ACTIUS DESCENDEIXEN A 770

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va informar ahir de la defunció el cap de setmana passat d’un home de 87 anys, hospitalitzat a planta, que es converteix en la víctima 149 del coronavirus al país. En paral·lel, des de l’actualització sanitària de divendres s’han diagnosticat 137 casos nous, que eleven la xifra de contagis a 37.277. Amb tot, la nota remarcable és el descens de la xifra de casos actius fins a 770. D’aquesta manera, un total de 36.358 persones han superat ja la malaltia. A l’hospital hi ha 12 ingressats, dels quals set es troben a planta i cinc romanen a la unitat de cures intensives. Pel que fa a la incidència escolar hi ha un total de 17 aules amb vigilància passiva. Com a conseqüència de tot plegat la taxa de reproducció ha disminuït fins a 0,63. Per últim, Benazet va destacar que durant el mes de gener d’enguany s’han registrat més casos que el 2021.

tracking