educació

El 43% dels alumnes han vist algun company patir bullying

L’enquesta, feta a més de 1.260 estudiants de segona ensenyança, constata que més del 22% han patit assetjament algun cop

Un estudiant provant l'aplicació B-Resol.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 43% dels alumnes afirmen que han vist com un company patia assetjament almenys un cop. La xifra s’incrementa un 2,7% si s’hi afegeix el ciberbullying. Així s’extreu de les dades facilitades per Govern a partir d’una enquesta que es va fer a final del curs passat i en la qual van participar alumnes dels sis centres educatius de segona ensenyança que ofereixen l’aplicació B-Resol als seus alumnes i que serveix precisament per denunciar anònimament els casos d’assetjament escolar. En total van participar a l’enquesta 1.262 alumnes que tenen l’app instal·lada als seus dispositius.

Les dades de l’enquesta també mostren que més del 22% dels estudiants van assegurar que ells han estat víctimes d’assetjament escolar alguna vegada, gairebé el 2% dels quals van concretar haver patit ciberassetjament. Una gran majoria d’alumnes, el 96,5% dels enquestats, va afirmar saber què és el bullying. Una xifra que es redueix una mica en el cas del ciberassetjament, tot i que també té un bon coneixement entre els estudiants (el 90% va indicar saber què és).

Preguntats específicament pel curs 2020-2021, quan es va realitzar l’enquesta, més d’un 5% va afirmar haver sigut víctima d’algun tipus d’assetjament durant aquest període de temps i el 21,5% va assegurar haver vist com un altre company en patia.

En concret, el curs passat es van notificar 17 casos d’assetjament, la dada més alta dels darrers cinc anys, segons les dades facilitades per l’executiu. Del total de casos, la majoria, fins a 14, van ser entre alumnes de segona ensenyança. Els tres restants es van produir entre estudiants de primera ensenyança. A batxillerat i a formació professional no es va notificar cap cas.

El curs 2016-2017 es van notificar 14 casos, xifra que es va repetir el curs següent. El 2018-2019 el nombre va baixar a 12. El descens més significatiu, però, va ser durant el 2019-2020, amb només quatre casos notificats. Cal recordar que el març del 2020 va esclatar la pandèmia, fet que va ocasionar que bona part del curs escolar es fes des de casa per evitar l’increment de contagis.

Pel que fa a la tipologia, dels 17 casos registrats l’any passat sis van ser assetjament físic i verbal i cinc només verbal. En un cas va ser només físic, en dos va combinar l’atac físic, verbal i l’exclusió social, i en dos més el físic, el verbal i el ciberassetjament. En el cas restant va ser verbal i ciberassetjament.

DENUNCIAR EL BULLYING A TRAVÉS D'UNA APP

L'aplicació B-Resol, que va posar en marxa el ministeri d’Educació amb la col·laboració d’Andorra Telecom, permet que els alumnes que pateixin una situació d’assetjament puguin alertar tres persones de referència de l’escola i activar així el protocol d’intervenció. A més, l’aplicació fomenta la resolució de tot tipus de conflictes per la via del diàleg, amb la supervisió i el seguiment d’un docent, o a través de la mediació entre iguals.

tracking