Transport

Andbus engega la prova pilot d'un bus elèctric

L'objectiu és electrificar la flota el 2035 i assolir l'emissió zero

Andbus rep la cerificació d'empresa neutra en carboniE.C

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Andbus posa en marxa, a partir de demà, la primera prova pilot d'un autobús cent per cent elèctric que realitzarà serveis comunals al llarg de dues setmanes. L'objectiu és, com ha explicat el propietari de la companyia, Dani Vinseiro, analitzar les dades per continuar treballant en l'objectiu "d'arribar a l'emissió zero".

Vinserio ha destactat que, de moment, es tracta només d'un prototip, però que el desig de l'empresa és poder electrificar el cent per cent de la flota de cara a l'any 2035 i assolir així la neutralitat d'emissions. Ara bé, lamenta que "estem limitats pel procés tecnològic" i que, per tant, "aquesta data dependrà de factors com els resultats de la prova pilot o la viabilitat dels productes que vagin arribant al mercat". A més, ha indicat que malgrat que han estudiat propostes com la de Barcelona, l'orografia i la disposició urbana d'Andorra "fan que el model hagi de ser diferent".

Empresa neutra en carboni

Andbus ha estat la primera empresa de transport de viatgers del Principat en rebre la certificació de neutralitat en carboni, una fita que Vinseiro ha qualificat "d'èxit absolut".

Des del 2019 i fins al 2021 l'empresa ha analitzat la seva petjada de carboni i ha traçat un pla estratègic per reduir les emissions de CO₂. Amb aquesta acció, l'any 2021 han aconseguit reduir les emissions per quilòmetre recorregut en un 12 per cent respecte al 2019, tal com ha detallat José Gismero, cap de Projectes de BMS Consultoria Estratègica. Aquesta baixada en les emissions s'ha assolit, segons ha explicat Vinseiro, a la modernització dels motors dels vehicles, i ha apuntat que gairebé la meitat de la flota està formada de autobusos d'última generació. Així mateix, s'ha treballat en l'optimització dels serveis, fet que ha permès reduir el nombre de quilòmetres i les despeses indirectes.

tracking