finances

Govern recupera 15 milions amb la venda de Vall Banc

L’AREB rep 22 milions de la compra per part de Crèdit i torna el préstec a l’executiu

Oficines de BPA.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La compra de Vall Banc per part de Crèdit Andorrà permetrà una injecció d’ingressos de 22 milions d’euros a l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB). El contracte de compra-venda signat entre JC Flowers i Vall Banc estipulava que si el fons nord-americà es venia l’entitat bancària andorrana, l’AREB rebria el 50% de la quantitat per la qual es fes la transacció amb un topall de 22 milions. El valor de la l’operació amb Crèdit Andorrà ha superat els 44 milions i s’ha fixat en aproximadament 60 milions, per la qual cosa l’AREB ha rebut el màxim indicat en el contracte, els 22 milions.

Els ingressos que l’agència ha rebut de la compra de Crèdit permetran retornar la totalitat del préstec de vint milions que el Govern va concedir a l’AREB el març del 2016 per finançar les despeses derivades del procés de resolució de BPA, com ara l'auditoria de PriceWaterhouseCoopers i diversos treballs dels gabinets jurídics per fer front a les demandes presentades pels clients i la propietat. En concret, resten encara a pagar uns 15,5 milions, segons fonts de l’executiu.

Des que es va formalitzar el préstec del Govern a l’AREB, el Tribunal de Comptes cada any ha assenyalat que seria molt difícil recuperar la totalitat dels diners. En el darrer informe, referent al 2019, l’ens fiscalitzador recordava que dels vint milions prestats, només s’havien retornat 3,8 milions provinents de la venda de Vall Banc a JC Flowers. El Govern argumentava que el contracte de venda incloïa clàusules que permetrien a l’executiu recuperar els diners en un període mitjà de temps. L’operació de Crèdit ha donat la raó al Govern, que rebrà la totalitat del préstec a l’AREB.

De fet, el contracte de compra-venda de Vall Banc a JC Flowers establia pagaments a l’AREB en funció de diferents conceptes. Factors com ara el bloqueig de la venda variable a Credit Suisse, però, van condicionar el capital aportat per part del fons nord-americà. El contracte també marcava que si l’entitat bancària distribuïa dividends durant els primers anys de funcionament, el 50% havien de ser per a l’AREB. I el darrer element que es contemplava en l’acord de compravenda era el que ara s’ha materialitzat, donant a l’AREB el 50% de l’operació de venda fins a un màxim de 22 milions d’euros.

Procés

1 Crèdit compra vall banc per uns 60 milions

Crèdit anuncia al setembre de l’any passat un acord amb JC Flowers per quedar-se amb Vall Banc. L’operació es fixa al voltant dels 60 milions.

2 Fins a 22 milions de l’operació són per a l’AREB

El contracte de compra-venda entre Vall Banc i JC Flowers estipulava que si el fons nordamericà es venia l’entitat, el 50% de l’operació havia de ser per a l’AREB amb un topall de 22 milions.

3 El govern recupera tot el préstec

La injecció d’ingressos a l’AREB permet a l’ens retornar la totalitat del préstec al Govern.

tracking