Judici per la causa primera de Banca Privada d'Andorra

Els nous lletrats tenen tres mesos per preparar el 'cas BPA'

Ripoll, Balart, Miró, Bragança i Martín-Osorio són els advocats designats per portar la defensa dels sis acusats que tenia Silvestre

Un moment de la vista oral del judici de la causa primera de BPA.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts ha fixat el 9 de maig al calendari per a la represa de la vista oral del judici de la causa primera de BPA, l’anomenat cas Gao Ping. El Col·legi d’Advocats ha designat lletrats d’ofici per als sis processats que portava Josep Anton Silvestre abans de renunciar a la seva defensa. Els nous advocats són Marc Ripoll, que defensarà Xavier Mallol; Joan Miró, que s’ocuparà del cas d’Isabel Sarmiento; Patrícia Bragança, que representarà Pablo Laplana; Montse Balart, amb el cas de Josep Antoni Rivero, i Sebastián Martín-Osorio, que representarà dos clients, Amelie Andree Monique Perez –jutjada per rebel·lia perquè no s’ha presentat al judici– i Josep Lluís Rivero.

Els nous designats tenen ara tres mesos per estudiar els 300.000 folis que té la causa. Un termini que consideren insuficient i per la qual cosa ja estan estudiant com demanar un ajornament. Els advocats d’ofici també volen reclamar una provisió econòmica per fer-se càrrec d’aquest cas, ja que argumenten que per la seva complexitat requerirà implicació exclusiva. En aquest sentit, segons indiquen els advocats, ni els lletrats designats ni els clients poden renunciar a la defensa si no tenen una causa justificada o presenten un altre advocat, cosa que fins ara no ha fet cap dels sis acusats.

El nou calendari, que pot tornar a patir ajornaments si els juristes ho demanen i el tribunal ho accepta, preveu que les sessions maratonianes a la seu de la Justícia s’allarguin com a mínim fins a final d’any. De moment només ha acabat de declarar Joan Pau Miquel i just ho estava fent Isabel Sarmiento quan es va suspendre de nou la vista. És a dir, que només han declarat dos dels 24 processats des del gener del 2018, que va començar el judici.

La vista oral es va aturar a mitjan gener, quan l’advocat Josep Anton Silvestre va renunciar a portar la defensa de sis dels acusats. Silvestre va al·legar no trobar-se amb força per seguir amb la representació lletrada. L’advocat també va afirmar que no considera que la justícia andorrana sigui corrupta i que confia en la seva independència, però va al·legar qüestions de consciència per deixar el cas. En aquell moment, el Tribunal de Corts va donar deu dies als acusats per trobar un nou advocat que s’ocupés de la seva defensa. Passat el termini, cap dels acusats havia presentat un nou advocat, per la qual cosa es va decidir que se’ls assignaria un d’ofici.

La vista oral de la primera causa de BPA ha patit diversos ajornaments per causes diverses, en alguns casos degut a la crisi sanitària i d’altres pel que en més d’una ocasió el tribunal ha considerat maniobres dels advocats defensors per endarrerir el judici. Tot plegat ha provocat que la vista de la causa primera del cas BPA que va començar el 15 de gener del 2018 segueixi en una fase inicial malgrat que ja han passat quatre anys.

FETS

1 Corts fixa el 9 de maig com a data de represa

El Tribunal de Corts ha decidit que la vista oral de la causa primera de BPA es reprengui el 9 de maig. El judici es va suspendre a mitjan gener per la renuncia del lletrat Silvestre.

2 Cinc advocats d’ofici per a sis processats

Marc Ripoll, Joan Miró, Patrícia Bragança, Montse Balart i Sebastián Martín-Osorio són els lletrats designats pel Col·legi d’Advocats per defensar els sis acusats que portava Silvestre.

3 Tres mesos per estudiar uns 300.000 folis

Els nous lletrats tenen ara tres mesos per estudiar la causa, que té uns 300.000 folis. Els advocats ja estudien si poden demanar un ajornament perquè consideren que és poc temps.

4 Provisió econòmica per l’exclusivitat

Els nous advocats també demanen una provisió econòmica per dur a terme aquest cas, ja que argumenten que la seva complexitat els obliga a dedicar-s’hi en exclusiva.

5 Només dos dels 24 processats han declarat

Des de l’inici del judici, el gener del 2018, només dos dels 24 processats han declarat. Joan Pau Miquel i Isabel Sarmiento, que estava responent a la defensa quan es va aturar la vista.

tracking