mercat laboral

Govern vol autoritzar el temporer d'estiu

Patronal i sindicat afirmen que l’increment del salari mínim espanyol agreujarà encara més la dificultat per trobar mà d’obra

Un treballador.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern està estudiant com trobar la solució a la falta de mà d’obra que des de fa mesos afecta els empresaris del país. El ministeri d’Interior treballa en la possibilitat de crear una quota de temporers específica per a l’estiu. La idea és reproduir el model actual per a la temporada d’hivern per donar resposta a les necessitats de treballadors durant els mesos d’estiu. El ministre de Finances, Eric Jover, va indicar ahir al Diari que són conscients de la problemàtica i va confirmar que “hi estem treballant”, tot i no poder especificar encara les condicions de les quotes.

La proposta va sorgir de la Confederació Empresarial (CEA), que considera que seria positiu “flexibilitzar” el sistema actual de contractació a l’estiu. “Ara per a la temporada d’estiu no hi ha els mateixos paràmetres que per a la d’hivern i reconduir els temporeres encara que sigui durant un temps seria una solució”, va considerar Gerard Cadena. La idea també és ben vista pels hotelers, un dels sectors que ha tingut més dificultats per trobar personal. El director de la Unió Hotelera, Jordi Pujol, va afegir, però, que “el que seria interessant és poder-nos quedar amb els temporers que ja han estat aquí a l’hivern”, però va recordar que per això “cal canviar la Llei d’immigració”.

PÈRDUA DE COMPETITIVITAT

El problema de la mà d’obra es veurà agreujat, tal com van admetre patronal i sindicat, per l’augment del salari mínim espanyol. La ministra de Treball espanyola, Yolanda Díaz, va anunciar dimecres que el salari mínim interprofessional s’apuja fins als 1.000 euros bruts en 14 pagues, amb efectes retroactius des de l’1 de gener d’aquest any. Actualment, el salari mínim mensual andorrà és de 1.157,87 euros amb dotze pagues, que situa el sou anual en 13.894 euros, uns cent euros per sota de l’espanyol.

El més contundent va ser el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, que va afirmar que “Andorra s’ha convertit en un país per a milionaris”. “Fa uns anys el diferencial amb Espanya era d’un 30% i ara ens han passat la mà per la cara”, va sentenciar. Ubach va recordar que “fa anys que demanem un estudi seriós del que costa viure al país” i va deixar clar que “cada dia som menys competitius”.

Més prudent va ser el president de la CEA, que tot i admetre que l’increment del salari mínim espanyol “dificultarà més trobar mà d’obra”, va considerar que “Andorra encara té un marge favorable perquè nosaltres amb aquest salari no paguem IRPF”. Cadena va apuntar que “també cal mirar altres aspectes, com el fet que aquí l’atur sigui residual”. “El que es prima aquí és que cada vegada hi hagi menys gent cobrant el salari mínim”, va indicar. Així mateix, va fer referència a les dificultats que tenen les empreses després de la crisi de la covid. Un aspecte que també va compartir el ministre Jover, que tot i puntualitzar que el percentatge de gent que cobra el salari mínim al país és baix, va afirmar que si pugés molt “posaríem en risc algunes empreses”. Amb tot, també va afegir que “si les empreses tenen problemes per trobar treballadors amb el salari mínim han d’apujar els sous independentment del que Govern marqui per llei”.

Per Pujol, la pèrdua de competitivitat salarial respecte d’Espa­nya “és només una goteta més”. “El que ens cal fer és una reflexió com a país per decidir què volem oferir perquè ara mateix si tinguéssim un salari mínim 200 euros per sobre tampoc no vindria ningú.”

En el que tots van coincidir és en el fet que els preus de l’habitatge de lloguer estan sent un greuge afegit. “És evident que l’habitatge és una dificultat més”, va manifestar Jover. Tant des de la Unió Hotelera com de la CEA ho van qualificar de “problemàtica afegida”, mentre que Ubach va manifestar que “podem continuar negant la realitat però acabarem sent com Mònaco”.

Evolució del salari mínim anual

tracking